VIDEO Sabor počeo aktualcem, Plenković Bernardiću: Bilo bi dobro da ste jučer bili mala muha na zidu pa da ste čuli pregovore

Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini, a počeo je aktualnim prijepodnevom.

Sabor će zasjedati do 13. prosinca, raspraviti 90-ak točaka, koje su u dnevnom redu.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak rekao je da svjedočimo kompletnom raspadu sustava. ”Probleme u školstvu trebala je rješavati ministrica obrazovanja ili ste vi trebali riješiti nju. Za šverc oružja niste odgovorni vi nego ministar. Kakav je to premijer koji nije u stanju riješiti problem među svojim ministrima”, rekao je.

Premijer je rekao da pokušava razabrati nit onoga što je Beljak htio reći. Naglasio je da u Zemuniku nije bilo šverca oružjem već neovlaštenog ulaska u bazu.

SDP-ovac Nenad Stazić pitao je premijera je li razmislio da silne milijarde Crkvi, da spriječi rast broja branitelja, da spriječi Predsjednicu da dijeli povlaštene mirovine kome hoće i kako hoće i da prestane slati novac u Hercegovinu, a osvrćući se na premijerove izjave da nema novca za učitelje u štrajku. Premijer Plenković rekao je da je na stolu cjelovita ponuda sindikatima i da će ukupno nastavnicima porasti plaća 23,1 posto u mandatu njegove Vlade. ”Treba imati razuma da se to sagleda. Koja je Vlada to učinila?”, rekao je predsjednik Vlade.

”Ispunili ste vi zahtjeve šatoraša, pa ih više nema, ali sad imaju ministra koji čita odgovore s papira. Učitelji masovno odbijaju vašu ponuu, kaos se produbljuje. Vama je očito u interesu da se ovaj problem ne riješi, da djeca ostanu neobrazovana jer što su djeca neobrazovanija, gluplja i primitivnija, to će lakše glasati za HDZ”, rekao je Stazić. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio ga je da tako ne govori o glasačima HDZ-a jer ih je ”ipak puno više nego glasača SDP-a”.

Boris Milošević (SDSS) upozorio je na neriješeno pitanje bivših nositelja stambenog prava. Ministar državne imovine Mario Banožić rekao je da se upravo rade izračuni.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da ni novim zakonom drušvene mreže neće biti regulirane kao mediji. ”Bit će puno jasnije regulirane uredničke odgovornosti na portalima. Odgovornost urednika odnosit će se i na komentare koji su često puni govora mržnje i lažnih vijesti”, objasnila je i dodala da će biti utvrđene jasne sankcije.

”U zemlji vlada kaos i rasulo. Institcije se urušavaju, građani su izgubili povjerenje, nasilnici, kriminalci i silovatelji slobodno šeću. Izbor suca Turudića je dokaz rasula u pravosuđu”, rekao je šef SDP-a Davor Bernardić. Kaže da je vrhunac nezadovoljstva bio prosvjed na kojem je bilo, kaže, 50 tisuća građana. Pitao je premijera zašto je nahuškao policiju na učitelje. ”Zašto ste ih popisivali”’, pitao je.

Bilo bi dobro da ste jučer bili mala muha na zidu pa da ste čuli pregovore, rekao je, uz ostalo Plenković. Rekao mu je da za takve optužbe mora imati argumente, a spomenuo je loše aspekte SDP-ove Vlade i pohvalio se uspjesima svoje Vlade. Podsjetio je na sinoćnju ponudu Vlade sindikatima.

”Fascinira me koliko možete bježati od stavrnosti i gurati glavu u pijesak. Sanaderova Vlada ostavila je državu u rasulu. Bili ste njegov učenik, mentor vam je bio čovjek optužen za ratno profiterstvo”, odgovorio mu je Bernardić. Zaključio je da su sinoćnji pregovori bili igrokaz i farsa. ”Od povećanja koeficijenata jedno veliko ništa. To je dokaz koliko vam je stalo do učitelja i budućnosti ove zemlje”, zaključio je predsjednik SDP-a.

SDP se usprotivio da se Zakon o odlikovanjima ne donosi u hitnom postupku. ”Ovo je besramno uključivanje Sabora u predizbornu kampanju. Nije valjda da vas je strah da netko drugi, a ne aktualna predsjednica, dodijeli odlikovanje. I izražavamo bojazan da novi velered Franje Tuđmana ne završi na nečijoj torti”, rekao je Arsen Bauk. Većinom glasova potvrđeno je da će taj Zakon ipak u hitni postupak, piše Dnevnik.hr.

Facebook Komentari