FOTO Ovo je odgovor učitelja na Plenkovićevu ponudu

Nastavnici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka zajedničkom su fotografijom pokazali što misle o Vladinoj ponudi za povećanje plaća.

Zajedičkom fotografijom na kojoj svatko od njih drži natpis ‘ne’, odlučni su odbiti ponudu.

Osim nastavnika iz Zaboka, na društvenim se mrežama oglašavaju prosvjetni radnici iz mnogih dijelova zemlje, kako bi najavili da će odbiti ponudu koja im je danas i sutra dana na referendumsko odlučivanje, piše N1.

Ivana Fundurulić, profesorica matematike i fizike u Drugoj zagrebačkoj gimnaziji u razgovoru s reporterkom N1, Vladinoj je ponudi o povećanju plaća rekla “NE”

“Mislim da se kolege i iz drugih zbornica slažu i kažemo ovoj ponudi NE”, kazala je.

“Mislim da nas premijer nije razumio kad smo s Trga poslali poruku da smo dugo biti tihi i da smo se dugo odricali i kad smo mu poručili da je dosta i da nema predaje. Jedno odlučno NE obvoj ponudi”.

Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije u razgovoru za N1 kazala je da nastavnici nisu zadovoljni Vladinom ponudom.

“Ne bih mogla prejudicirati jer će tek glasati o ponudi, ali ovo preliminarno što vidim – nisu baš zadovoljni. Ono što su oni računali da im je taj raspon od 180 do 280 kuna neto na kraju, po ovoj ponudi. Razlika je velika između priče o dodatku i priče o koeficijentima. Dodatak se uvijek iznova pregovara, dok je koeficijent jedinstven za sve službe, a to je ono što se očekivalo”, kazala je Jane Sclaunich.

Vlada je obrazovnim sindikatima u štajku, podsjetimo, ponudila paket kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećale za 3 posto, od 1. siječnja za još dva, od 1. lipnja 3 posto te od 1. listopada još 2 posto. Ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Od toga je 6 posto povećanje koje će dobiti sve javne službe, a učitelji bi dobili dodatnih 4 posto. No, neki tvrde kako im je vlada tih 4 posto dodatka nudila i prije štrajka.

Sindikati Plenkovićevu ponudu nisu prihvatili, a veliko je pitanje hoće li sindikalno članstvo

Share This Article