Riječka nadbiskupija ograđuje se od govora vjeroučitelja Miletića na prosvjedu

Riječka nadbiskupija poslala je priopćenje u kojem se ograđuje od govora vjeroučitelja Marina Miletića na velikom prosvjedu učitelja i nastavnika održanom u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Dana 25. studenog 2019. u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata”, priopćila je Riječka nadbiskupija.

Miletić je, između ostalog, na prosvjedu rekao:

Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade. Želim se zahvaliti svima vama dragi ljudi, svakom pojedincu koji ste stali s nama u našoj borbi za bolju Hrvatsku, poručio je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca. Miletić je time odgovorio Plenkoviću koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

Prosvjed učitelja, Trg bana Jelačića je ispunjen od Manduševca do Ilice: Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade

Facebook Komentari