Pobuna liječnika, Luetić: Liječnici u Hrvatskoj godišnje prekovremeno odrade tri milijuna sati

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić bio je gost današnjeg Dnevnika N1.

Nakon prosvjetara, konkretne korake planiraju i hrvatski liječnici.

Danas su u priopćenju Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat premijeru Andreju Plenkoviću poručili kako u prosincu slijede konkretni koraci u borbi za zakonit rad liječnika.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore je u današnjem Dnevniku N1 Televizije govorio o uvjetima rada u hrvatskom zdravstvu i prekovremenom radu liječnika.

Prvo se osvrnuo na činjenicu kako liječnike nitko nije primio na razgovor 67 dana od obećanja da će se dogoditi sastanak.

“Da mi je netko prije 67 dana rekao da nećemo dočekati niti termin, a kamoli prijem kod premijer, ne bih mu vjerovao. Ali evo, to se događa.”

“Nažalost, neugodno smo iznenađeni ovime i morali smo izaći sa priopćenjem. Najavili smo se uredno premijeru prije 67 dana, čekali da nas primi. Htjeli smo mu reći sve ono što smo u izjavi pobrojali. Dakle, da su brojne slabosti u našem zdravstvenom sustavu – od kadrovskih, financijskih, infrastrukturnih, u konačnici i organizacijskih, kojima želimo dati svoj obol. Međutim, evo nema sluha za prijem.”

Rekao je kako je resorni ministar zdravstva Milan Kujundžić prvi adresat za njihove zahtjeve, ali kako premijer Plenković treba dati zeleno svjetlo za izradu zakona kojega liječnici traže.

“Resorni ministar je tu prvi adresat. Kada govorimo o našim zahtjevima, a jedan od zahtjeva je i Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika, onda tu treba premijer dati svoje zeleno svjetlo i dati dozvolu da se krene u izradu takvog jednog novog zakona.”

Istaknuo je kako navedeni zakon predstavlja nužnost u sektoru zdravstva.

“Zakon je zapravo nužan, on nije nekakva ekskluziva, on je nužnost. Već nekoliko godina je trenutni rad liječnika protuzakonit.”

“Naime, radna satnica koju liječnici ostvaruju je višestruko veća od zakonom dozvoljene. Prekovremeni rad liječnika je na razini tri milijuna prekovremenih sati godišnje je protuzakonit i mi smo htjeli, i dalje želimo, uskladiti rad liječnika u Hrvatskoj sa hrvatskim zakonima.”

Kazao je što liječnike zanima – oni naime nisu prvenstveno usmjereni na osnovicu plaće i koeficijente, već na radne uvjete.

“Mi u rujanskoj izjavi nismo adresirali koeficijente ili visinu plaće. Naravno da je o tome legitimno razgovarati, međutim, nas zanima status, položaj i radna satnica liječnika. Što pod time mislim?

Ovih sedam posto koje se spominju je za liječnike ugovorio netko drugi. Predstavnici durigh profesija su razgovarali s Vladom i dogovorili radne uvjete za liječnike. Po tome smo jedinstveni u svijetu. Dakle, temeljni nositelji sustava su isključeni iz kolektivnih pregovora.”

“Dalje, što se tiče statusa. Mi imamo situaciju da liječnici rade prekovremeno, ostvaruju veliku satnicu i zbog toga završe na prekršajnom sudu i budu prekršajno kažnjeni.”

“Dakle, nositelji sustava koji sustav održavaju prekovremenim radom završe na sudu,” istaknuo je.

“Po tome smo također jedinstveni u svijetu. i u konačnici, oko radne satnice. Mi imamo kolektivne ugovore koje su drugi pregovarali za nas, radimo po njemu i po njemu se neprimjereno, odnosno netočno isplaćuju ti prekovremeni sati. 4.000 liječnika je tužilo bolnice radi pogrešnog obračuna plaće. Dakle, jedan kompletan nered u sustavu koji želimo da se uredi jednim posebnim zakonom. Zato je zakon nužan.”

Objasnio je i zašto su se odlučili na akcije u prosincu.

“Ako smo tražili prijem u rujnu, a dočekali smo prosinac ne našom krivnjom, nego zapravo ignoriranjem druge strane, onda se sigurno ne može spočitnuti politikanstvo i politička dimenzija ovog svega.

Da smo primljeni i da je sve išlo putem kojim je trebalo ovoga ne bi bilo. Ali nažalost, primorani smo na akcije kako bi se vladajući opsvrnuli na nas.”

Zaključno je rekao kako će pričekati s objavio kakve će točno akcije organizirati. Sljedeći tjedan će održati konferenciju za medije gdje će pojasniti kakve akcije liječnika možemo očekivati.

Pobuna liječnika: Komora i sindikat liječnika poslali ultimatum Plenkoviću, najavljuju nove akcije

Share This Article