Grabar – Kitarović oštro po Škori i Milanoviću: Dajte potpis optimizmu, a ne da se vraćamo u stara vremena recesije i pesimizma, niti da podržavamo eksperimente

Ad

Od petka teku rokovi u kojima potencijalni kandidati za Pantovčak moraju prikupiti po 10 tisuća potpisa i time potkrijepiti svoju predsjedničku kandidaturu. Počelo je prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore.

Kandidatkinja za predsjednicu i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u Zadru štand na kojemu se prikupljaju potpisi za njezinu predsjedničku kandidaturu. Predsjednica se osvrnula na svoje protukandidate Zorana Milanovića i Miroslava Škoru.

“Dajte potpis optimizmu, a ne da se vraćamo u stara vremena recesije i pesimizma, niti da podržavamo eksperimente nekoga tko ne zna ništa o državi”, kazala je.

“Neću nagađati tko će biti u drugom krugu. Pobjedu temeljim na svojem programu. Na većim plaćama, boljem gospodarstvu i borbi protiv korupcije“, izjavila je.

Osvrnula se i na aferu s krijumčarenjem oružja u zadarskoj vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik.

“Ustrajem na istrazi i odgovarajućim sankcijama uključujući i nečasni otpust ako se dokaže da se događalo ono o čemu u ovom trenutku su još samo podaci koje treba provjeriti i utvrditi”, rekla je Grabar-Kitarović.

Škoro: “Političar može biti svatko, pjevač baš i ne može”

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je izjavu medijima u povodu početka prikupljanja potpisa za kandidaturu za predsjednika na štandu na središnjem zagrebačkom trgu.

Škoro je u četvrtak za Dnevnik Nove TV otkrio da bi glavnog državnog odvjetnika birao na izborima, a ne imenovanjem. U petak je pak rekao kako nema razloga da se ne pokrene i ta tema te da je to praksa u nekim državama koja bi mogla funcionirati i kod nas jer, kako kaže, “današnji model ne funkcionira baš najbolje”.

“To je jedno moje razmišljanje koje je utemeljeno na anglosaksonskom pravu, mi smo u mnogim stavarima među zadnjima u Europi, bilo bi dobro da po nečemu budemo i prvi. Ne vidim zašto se ne bi glavnog državnog odvjetnika biralo na izborima kao što se bira predsjednika države”, rekao je Škoro.

Što se tiče anketa, Škoro je rekao da se veseli rezultatima izbora upravo zbog njih, “možda čak i najviše”, obzirom da ga prema nekim dojmovima podržava uglavnom starije stanovništvo, dok mu prema drugima, kako je rekao, potporu daje mlađa populacija.

Na pitanje vidi li se u drugom krugu, odgovara: “Tko kaže da će biti drugog kruga?”

Ne misli voditi prljavu kampanju. “Ja nisam počeo, nisam je vodio i neću je voditi. To je ispod razine mog dostojanstva i žao mi je ljudi koji to rade”, rekao je.

Smatra i da političar može biti svatko, a pjevač baš ne može.

Bernardić: “Pod Plenkovićevim vodstvom nenormalne stvari su postale normalne”

Zoran Milanović s prikupljanjem potpisa počeo je u 9 sati u Puli. Potporu mu je potpisom dao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić na tržnici Utrine.

Ustvrdio je u petak da su u Hrvatskoj pod vodstvom Vlade Andreja Plenkovića nenormalne stvari postale normalne, što će se, uvjeren je, promijeniti pobjedom njihova kandidata Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima.

“Dali smo potpis i podršku kandidaturi Zorana Milanovića, za kojega vjerujemo da će pobijediti i vratiti ugled i dostojanstvo Hrvatskoj. Milanović će pobijediti jer ima svoj karakter, stav i mišljenje i zalaže se za to da Hrvatska postane normalna zemlja. Na žalost, situacija u zemlji je takva da su nenormalne stvari postale normalne na čelu s ovom Vladom i to moramo promijeniti na izborima“, poručio je Bernardić.

Trendovi su dobri, kaže Bernardić, pa u SDP-u vjeruju da će nakon 5. siječnja Milanović vratiti ugled i dostojanstvo funkciji predsjednika. “Mi ćemo voditi afirmativnu kampanju. Milanović je to pokazao svojim stavom, mišljenjem, kao i to što u ključnim pitanjima pokazuje smjer rješenja i vjerujem, kao i svi ostali građani, da će biti korektiv svemu lošem što se danas događa u hrvatskom društvu”, rekao je.

Bernardić je također komentirao štrajk prosvjetara, naglasivši da je SDP već predstavio svoj plan za rješenje tog problema tako što bi se učiteljima povećale plaće iz dva dijela – dizanjem neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 5000 kuna te podrškom zahtjevima sindikata da koeficijenti narastu za 6,11 posto. Na taj način bi se njihov status izjednačio s drugima s njihovom naobrazbom u sustavu državne uprave, dodao je.

“Nije točno da novca nema, kao što je Plenković prvo tvrdio, jer je poslije priznao da ima novca za sve, što potvrđuje jučerašnji sporazum sa sindikatima državnih službi“, ustvrdio je Bernardić zapitavši zašto novce za jedne ima, a za druge nema.

Upitnim i skandaloznim ocijenio je izjave ministrice obrazovanja Divjak poručivši da mora odlučiti je li na strani Vlade ili sindikata, jer ne može sjediti na dvije stolice, što je karakteristično ponašanje za HNS. S druge strane, premijer ih ignorira i pokazuje im da su nebitni osim svakoga petka kada dođu dići ruke za njegovu vladajuću većinu, kazao je.

Bernardić očekuje da će “nerazjašnjeni i skandalozni slučaj Ćelić” idućeg tjedna biti tema saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, te da će se na tom tijelu raspravljati i o “nikad većoj aferi” u koju su upleteni MORH i ministar obrane Damir Krstičević.

Milanovićevu predsjedničku kandidaturu podupire 13 stranaka – SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, Stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula, piše dnevnik.hr.

Juričan od ponoći u akciji

Prvi je s prikupljanjem potpisa krenuo Dario Juričan, koji se na svojoj službenoj stranici na Facebooku pohvalio kako je “delao dok su drugi spavali”.

“Ravno u ponoć, čim je DIP izbacio obrazac, na Savici u Zagrebu, na mjestu gdje je Milan Bandić uhićen prije 5 godina, započeli smo kampanju sakupljanja potpisa! Hvala svima koji ste došli, jako ste nas razveselili! Nakon Savice otišli smo na Trg i tamo nastavili sakupljati potpise”, napisao je Juričan.

Škoro: Tko kaže da će biti drugog kruga izbora?

Počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore, onaj koji želi biti Bandić: Dok su drugi spavali, ja sam delal

Facebook Komentari