12.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Bošnjaković novim Ovršnim zakonom najavio efikasnije uništavanje dužnika, brže i jeftinije

Bošnjaković novim Ovršnim zakonom najavio efikasnije uništavanje dužnika, brže i jeftinije

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da se novim Ovršnim zakonom ovršni postupak vraća pod nadležnost suda, a ovrha bi trebala biti brža i jeftinija.

– Struktura ostaje ona koja je i bila, dio nadležnosti vraćamo na sud temeljem presude suda EU, izjavio je Bošnjaković uoči sjednice Vlade na čijem je dnevnom redu konačni prijedlog novog Ovršnog zakona.

Ministar ističe da će ovrha biti brža jer će biti u digitalnom obliku, bit će za sve radnje propisani obrasci, a širi se i krug primanja koja ne mogu biti predmet ovrhe.

Krug primanja koja ne mogu biti ovršena širi se na božićnice, regres, uskrsnice i druga primanja koja radnici primaju izvan osnovne plaće.

– Bit će jeftinije, neke se radnje neće moći naplaćivati kao što je sastavljanje prijedloga za ovrhu s obzirom da ćemo imati obrazac. Neće više biti potrebno ishođenje potvrde pravomoćnosti zato što će to biti u elektroničkom obliku. Naknade Fine i javnih bilježnika ograničili smo na 200 i 300 kuna vezano uz vrijednost predmeta ovrhe, rekao je Bošnjaković o glavnim odrednicama novog Ovršnog zakona, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike