Ravnatelj kakvog bi Plenković nacrtao – postoji: Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu

Usprkos općem štrajkaškom entuzijazmu među profesorima i učiteljima u drugim školama, u toj školi nastava se odvija manje-više redovno, a štrajka samo manji dio osoblja. No informacije iz te škole govore da stvar nije bezazlena i da veliki dio profesora u toj školi ne štrajka jer su u strahu od – ravnatelja Gospića.

A ravnatelj Gospodarske škole Buje, Milivoj Gospić to ne demantira. Dapače, Gospić ima vrlo osebujno viđenje štrajka.

– Bit ću iskren, otvoreno sam priopćio da nisu svi u istoj poziciji. Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju. I kad su birali taj studij znali su kakvo je stanje u prosvjeti, kaže Gospić, iznoseći dva primjera koji su ga posebno pogodili, prenosi portal Glas Istre.

– Konkretno, jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad se on već nalazi u toj štrajkaškoj ekipi, pa završetkom štrajka mislim da ću mu otkazati ugovor o radu jer nije profesionalno zadovoljio. U rujnu sam jednom drugom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta prema meni kao ravnatelju i svome pozivu, jer nitko ne odgovara za realizaciju nastave osim ravnatelja, ističe Gospić. Brojke kažu da od 42 djelatnika ove škole dnevno je u štrajku njih 12 do 14. Gospić dodaje da dio osoblja radi i u drugim školama pa dnevno u Gospodarskoj školi Buje zapravo štrajkaju samo dva do četiri nastavnika, a ostali rade. Raspored se svakodnevno prilagođava i nastava je u tijeku.

– Ima profesora koji su se izjasnili da ne žele sudjelovati u tom cirkusu, kaže Gospić, koji ima svoju verziju cijele ove priče oko štrajka i povećanja koeficijenata. Ukratko, on smatra da su profesori uvučeni u igru Vlade i sindikata, dok se sama ministrica Blaženka Divjak ponaša kao latentni sindikalni povjerenik. – Poput mnogih mojih kolega ravnatelja, kaže Gospić, dodavši da bi ravnatelji trebali organizirati nastavu, a ne zagovarati štrajk. Gospić dodaje da bi situaciju u školama trebalo realno sagledati ako ju se želi uspoređivati s ostalim poslovima koje rade visokoobrazovani ljudi.

Tanja Carić: Pritisak na djelatnike u bujskoj školi je strašan

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Istarsku županiju, Tanja Carić, na pitanje o Gospiću kaže da “postoje ravnatelji koji vrše pritisak na svoje djelatnike i opstruiraju štrajk, osporavajući djelatnicima osnovna radna, ali i građanska prava”. – Taj je pritisak stvaran, ponegdje strašan, kao u bujskoj školi, kazala je Carić za Glas Istre.

Facebook Komentari