Ministarstvo obmane: Savjetnik Petener izvijestio Vrhovnu zapovjednicu nakon što je Nova TV doznala za šverc švercera oružjem

Raspliće se velika vojna afera sa švercom oružja u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku i Zadru, koju je otkrio Dnevnik Nove TV. Cijeli vojni sustav je na nogama, osnivaju se čak dva povjerenstva, a odgovorni u sustavu, koji najavljuju sankcije, brane se jer o skandalu nisu izvijestili javnost. Istraga se u međuvremenu proširila na šest osoba. Savjetnik predsjednike Kolinde Grabar-Kitarović kazao je da propusta u osiguranju očito – ima.

Nakon afere municija koja je digla cijeli vojni sustav na noge, osnivaju se čak dva povjerenstva. Zbog trojice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su helikopterom prevozili švercera oružja, kojeg su prerušenog u vojnog pilota uveli u vojnu bazu u Zemuniku, dobro će se pročešljati sustav. Pročešljat će se informacije da se streljivo koje se nabavljalo itekako koristilo na streljani čiji su članovi bili i vojni piloti koij su pod istragom, ali i mongi drugi u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku.

Zrinko Petener, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost kaže da je o aferi municija, u čijem su središtu trojica pilota jer su helikopterom prevozili švercera oružjem, obaviješten prije dva dana. Odmah je, kaže, obavijestio i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, piše dnevnik.hr.

”Procesuiranje kaznenog djela sad je na DORH-u, a Hrvatska vojska poduzet će stegovne mjere. Propusta je bilo. Vjerujem da je cijeli neki sustav prevencije zakazao. Inzistirat ćemo da se brzo utvrde okolnosti i otklone propusti te da se sankcioniraju svi koje se treba sankcionirati”, kaže Petener.

Ističe da je zabrinjavajuća činjenica da netko može nesmetano ući u vojnu bazu. ”Očito je bilo ozbiljnih propusta u osiguranju, vođenju i zapovijedanju. To se mora hitno otkloniti”. Kaže da saveznici sigurno neće blagonaklono gledati na ovaj slučaj i ističe da postupci pojedinaca sigurno neće ukaljati sve što je Hrvatska vojska do sad postigla.

Facebook Komentari