Fuchs: I Divjak snosi dio odgovornosti za ovu situaciju, čini se da je izbjegava

Posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja, Radovan Fuchs, komentirao je štrajk u školama i poziciju ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, u pregovorima između sindikata i Vlade.

“Malo te izjave ne razumijem do kraja, s obzirom da je ministrica Divjak ministrica resora u kojem postoji problem, odnosno zahtjevi s jedne strane sindikata, s druge strane pozicija i stava Vlade. Mislim da bi trebala stajati na poziciji Vlade, samim time što je glasala za proračun. Onog časa kad ste digli ruke i glasali za proračun, onda ste imali kompletne spoznaje što je moguće, što nije moguće u tom proračunu ostvariti za sljedeću godinu. Prema tome čini mi se da je to prebacivanje odgovornosti”, rekao je Fuchs.

Upitan misli li da bi ministrica Divjak trebala dati ostavku na svoju poziciju, nakon što je jučer izjavila da ona u igrama moći između sindikata i premijera ne želi sudjelovati.

“Ne može ona ništa ne imati s tim. Ona je ministrica znanosti i obrazovanja u čijem je to resoru. Svi bi mi, i ja prvi ću dignuti ruku za to da se svim učiteljima, ne samo učiteljima, nego i svim drugim djelatnicima u državnoj i javnoj službi podignu plaće. Je li to realno i moguće u ovom trenutku, o tome odluku donosi u prvom redu premijer, a zajedno u suradnji i razgovorima s ministrom financija i svim ostalim ministrima. Ali ako ste jednom izglasali proračun, onda ne možete reći ja tražim da se u tom proračunu osigura toliko i toliko novca za moj resor i da se podignu plaće i tako dalje”, rekao je Fuchs, dodavši da bi on prihvatio prijedlog Vlade, da je na mjestu sindikata.

Upitan je li cijela situacija ujedno i odgovornost ministrice, Fuchs je rekao da na određeni način i jest.

“Sjetite se izjave sindikata u jednom trenutku, da oni nemaju što razgovarati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, s obzirom da su se s ministricom sve dogovorili i zahtijevaju isključivo da razgovaraju s premijerom i u Vladi. E, sad, to je što je. Mislim da svakako i ministrica snosi dio odgovornosti za nastalu situaciju”, rekao je Fuchs, prenosi N1.

Facebook Komentari