Srbijanski mediji o obljetnici pada Vukovara: Vlast u Zagrebu ponovno potpalila ustaške lomače; Kitarović ponovo provocira Srbiju: U ‘zengama’ došla u Vukovar

Vukovar i Hrvatska danas se prisjećaju 28. godišnjice pada grada. U Koloni sjećanja danas je koračao cijeli državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz još desetke tisuća građana koji su se došli pokloniti žrtvi Vukovara.

O 28. obljetnici pada Vukovara izvještava se, ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, ali i šire. O komemoraciji izvještavaju i srpski mediji među kojima nekolicina ni danas nije “preskočila” huškanja.

“Da bi znao s kim si, moraš znati protiv koga si! Ludnica u Hrvatskoj, Kolinda i Andrej ognuli crne plašteve, ustaški vrisci paraju nebo, kletve lete ka Beogradu!”, stoji u naslovu objavljenom na tabloidnom portalu Alo.

U tekstu se, nadalje, dodaje kako: “Hrvatski političari danas obilježavaju 28 godina od pada Vukovara koji su nakon teških borbi zauzele snage JNA od Ustaša. Mediji širom Hrvatske puni su ustaških hvalospjeva, tragičnih priča o navodnim zločinima Srba nad Hrvatima, potresnim ispovijestima”, piše u uvodu teksta u kojem se branitelje Vukovara naziva “ustašama”.

Također, kroz tekst se o zločinima počinjenima nad civilima i ratnim zarobljenicima, piše kao navodnim događajima koji su se navodno događali.

“Tako i ne čudi što je vlast u Zagrebu ponovno potpalila ustaške lomače, dok na Beograd bacaju drvlje i kamenje”, dodaje se u ovom članku.

“Ponovno provociraju Srbiju”

Večernje novosti izvještavaju o tome kako je predsjednica Republike i ove godine došla u takozvanim “zengama”, legendarnim žutim čizmama tvornice obuće Borovo koje su 1991. godine nosili branitelji Vukovara.

“Kitarović ponovo provocira Srbiju: U ‘zengama’ došla u Vukovar”, pišu Večernje novosti u naslovu svojeg teksta. O predsjedničinoj provokativnoj obući piše i portal B92, no u nešto neutralnijem tonu.

“Zenge su dobile ime po prvim brigadama nove hrvatske vojske, Zboru narodne garde (ZNG), osnovanim u maju 1991. godine. Njihova posebnost je ručna izrada, pa je svaki par unikat”, piše B92.

“Dan oslobođenja Vukovara”

O sjećanju na žrtvu Vukovara i koloni sjećanja piše i srpski Telegraf koji napominje kako se u Hrvatskoj obilježava dan ‘pada Vukovara’, dan koji se u Srbiji slavi kao ‘Dan oslobođenja’. Potom se pozivaju na informacije agencije Tanjug koja piše da su u tromjesečnoj bitci za Vukovar, prema nekim podacima, poginule 1264 osobe, no kako Hrvatska tvrdi da je ubijeno više od 4 000 hrvatskih branitelja i civila, a 7 000 odvedeno u srpske logore.

Pišu i o tome kako će 18. studeni sljedeće godine biti praznik i neradni dan te kako je ta odluka podijelila Hrvate. Nadalje se citira i izjavu saborskog zastupnika Bojana Glavaševića, čiji otac je ubijen na Ovčari: “Mauzolej je mjesto za mrtve, za žive u mauzoleju nema mjesta. Pretvaranjem Vukovara u mauzolej, krade mu se pravo na život, na budućnost i na sreću. Jer kada svi živi odu, tko će ostati da gradi budućnost, da bude sretan? Tko će ostati da se sjeća žrtve?”, piše Tanjug, odnosno Telegraf.

Ipak, neki susjedni mediji pišu kako se obilježava “28 godina od ulaska JNA u Vukovar” uz objavu kako su za taj čin osuđeni ratni zločinci koji su u ratu sudjelovali na strani Srbije, prenose vijesti.hr.

Facebook Komentari