Grad heroj 28 godina, Vapaj Vukovarki koje su prošle pakao

Ovih se dana prisjećamo žrtve Vukovara. “Prtljaga: Marija i njene kćeri” i “O Bože, zašto ja” potresni su dokumentarni filmovi o stradanjima žena u ratom zahvaćenom Vukovaru a možete ih pogledati na multimedijskoj platformi HRTi.

“Prtljaga: Marija i njene kćeri”

Svi, na ovaj ili onaj način, kroz život nosimo neku vrstu emocionalne, društvene, moralne, političke prtljage. Oni hrabriji odluče se uslijed osobne ili obiteljske krize suočiti sa svojom prtljagom i nešto promijeniti.

Vukovarska obitelj Giljanović – Marija, Žaklina, Alisa i Sunčica hrabre su žene koje otvoreno govore o užasima koje su proživjele u ratu. I koji još nose u sebi. Marija je s kćerima živjela u Vukovaru, a onda je počeo rat koji ih je razdvojio.

Kuća im je sravnjena sa zemljom, djecu su im oduzeli a njih odveli u šest hangara Veleprometa, gdje su ljudi mučeni i ubijani. Hrabra je majka zbog 5-mjesečne i 6,5-godišnje kćeri istrpjela mučenja i silovanja od dojučerašnjih susjeda, samo da zaštiti djecu. Ali nije uspjela…

Suđenje je ispalo igrokaz, kaže, jer su samo trojica silovatelja osuđena na sedam godina zatvora, a njoj je prigovoreno da je mijenjala iskaze. Danas žive daleko od svoga rodnog grada i ne misle se u njega više nikad vratiti, ali užas ih i dalje prati. Ne mogu natrag dok njihovi mučitelji šeću njihovim gradom, kažu. Koliko daleko napaćene žene moraju pobjeći da bi konačno pronašle mir?

– Tko god je bio zarobljen, živ ili mrtav, preživjet će djeca i nema zaboravljanja, u suzama kaže Marija.

Autori serijala su Martina Globočnik i Miroslav Sikavica, a producirao ga je Fade In u suradnji sa Zagreb filmom.

“O Bože, zašto ja”

Kada je počela agresija na Hrvatsku imala je 23 godine, supruga i dvogodišnjeg sina. Ostala je u rodnome gradu Vukovaru. Ostavila je maloljetnog sina baki i djedu kako bi mogla pomagati ranjenicima u bolnici. Zarobljena je i više puta silovana.

Povratak u Hrvatsku nakon razmjene za nju je bio novi šok jer nikomu nije mogla ispričati što je prošla. Umjesto zaštite, na svakom koraku osuda. Muž joj je rekao:

– Ako si tako prošla, ubit ću sebe i tebe. Godine prolaze, svi pitaju, a meni flaster na ustima. Nitko te ne pita kako si. Pet godina trebalo je da psihijatrici kažem dio, a deset da ispričam suprugu i najbližim prijateljima. Suprug je dobio slom živaca, ja sam nekoliko puta završila u bolnici…

Njezina priča vapaj je svih žena koje su prošle pakao rata – da bi dospjele u pakao mira.

Scenaristica i redateljica je Nada Prkačin, montažu potpisuje Zvonimir Skračić. Snimatelji su Krešo Fumić i Ivan Meteš.

Ove potresne priče, kao i ostale tematske dokumentarne filmove možete pogledati u rubrici “Sjećanja na Vukovar” na multimedijskoj platformi HRTi.

Share This Article