Mihalinec: U ponedjeljak nema štrajka zbog pijeteta prema žrtvama Vukovara, u utorak štrajka cijela Hrvatska

Sindikati učitelja koji su štrajku već 26 dana najavili su kako u ponedjeljak nema štrajka zbog pijeteta prema žrtvama Vukovara dok u utorak štrajka cijela Hrvatska.

“U utorak se štrajka u svim županijama”, kazao je Mihalinec dodajući kako u će štrajk u ponedjeljak preskočiti zbog obilježavanja obljetnice pada Vukovara, javlja Dnevnik.hr.

Najavio je kako će se u ponedjeljak održati sastanak sindikata na kojem će se dogovoriti o daljnjim koracima o čemu će izvijestiti javnost na konferenciji za medije u podne.

Osvrnuo se i na najave Vlade kako nakon danas više neće platiti dane provedene u štrajku.

“Premijer time šalje poruku cijeloj javnosti da obrazovanje uopće nije važno. Premijer takvom odlukom kažnjava djecu i roditelje. Svaki dan koji će se nadoknađivati vrijedi dvostruko i dvostruko više košta proračun”, rekao je Mihalinec.

Kazao je kako referendumsko izjašnjavanje o nastavku štrajka i dalje provodi među učiteljima.

“96 posto onih koji sudjeluju u štrajku odbijaju prvu ponudu Vlade te su se izjasnili za nastavak štrajka. Spremni smo ići do kraja. O drugoj se nema ni smisla izjašnjavati kad je lošija od prve”, rekao je.

Tajnica sindikata Ana Tuškan Vladi je poručila kako im mogu uzeti sve, ali ne i dostojanstvo.

Na pitanje kako ocijenjuju ulogu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, Mihalinec je kazao kako je ona bila “samo medijatorica”.

“Očito je njena uloga preslaba da utječe na Plenkoviću. Nećemo tražiti ničiju smjenu pa tako ni njenu. Ako ona podržava prijetnju kako se dani provedeni u štrajku neće platiti, onda ju ne podržavamo”, rekao je Mihalinec.

Potvrdio je kako je zbog štrajka moguće pomicanje datuma državne mature.

“Nijedan datum nije uklesan u kamenu, ali cijela nastavna godina će završiti u redu. Vlada je ta koja može ograničiti broj sati i količinu znanja koja treba biti prenesena djeci. Sindikati nisu kočničari, već Vlada”, rekao je.

Tvrdi kako će država morati platiti dane koje su provedeni u štrajku.

“Oni jedino moraju odlučiti hoće li to platiti normalno ili dvostruko”, poručuje Mihalinec.

O mogućem uvođenju radne obveze, Mihalinec je kazao kako se o tome može raspravljati jedino u slučaju ratne opasnosti te ne vjeruje da će se to dogoditi.

“Mi imamo plan za svaki tjedan. Ako će u četvrtak biti sjednica Vlade, mi ćemo tada biti na Markovu trgu. Naš cilj više nije masovan prosvjed, a i počinje Advent tako da nijedan trg više nije slobodan. Dat ćemo do znanja sudionicima Kongresa europskih pučana da smo ovdje da vide kakvo je stanje demokracije u zemlji”, rekao je Mihalinec te dodao kako su se već raspitali te prosvjed ispred Arena centra gdje se održava kongres – nije dozvoljen.

Podsjetimo, školski sindikati razočarani su novom/starom ponudom Vlade te su nakon sastanka s ministrom rada Josipom Aladrovićem izjavili su kako je nisu potpisali. On je pak poručio kako nakon današnjeg dana prosvjetarima neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

Facebook Komentari