19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ustajali i onečišćeni zrak u prostorijama može biti opasan po zdravlje, evo...

Ustajali i onečišćeni zrak u prostorijama može biti opasan po zdravlje, evo koje biljke mogu pomoći

Sobne biljke svojim izgledom osvježit će i uljepšati svaki prostor, no njihova uloga nije samo dekorativna.

Posljednjih godina dosta se govori o pozitivnim učincima biljaka na ljudsko zdravlje, pa se sve više kupuju i uzgajaju iz tih razloga.

Pogotovo su dragocjene ljudima koji žive u gradskim sredinama, jer na taj način u domu mogu imati komadić prirode.

Znanstvenici kažu da zelenilo u domu pomaže u borbi protiv stresa i anksioznosti, pa čak i depresije, vlaži zrak u klimatiziranim prostorima, a prema NASA-inom istraživanju, ima i ogromnu ulogu u pročišćavaju zraka u domu.

Prostori koji se ne zrače dovoljno ustajali su i zagađeni, što uzrokuje različite zdravstvene tegobe, koje je Svjetska zdravstvena organizacija 1984. godine definirala kao ‘sindrom bolesne zgrade’.

U zatvorenim prostorima najčešće se pronalazi formaldehid (često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje i dimu cigarete), trikloretilen (prisutan u laštilima, bojama) i benzen (prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima te cigaretama).

Njihova koncentracija u zatvorenom prostoru može biti i do deset puta veća nego na otvorenom, pogotovo u prostorima u kojima se puši.

NASA izvještava da u oko 30 posto novih ili obnovljenih zgrada kola zrak prepun toksičnih stvari, koji može izazivati zdravstvene smetnje poput iritacije sluznice i kože, kašlja i suhoće grla ili kroničnog konjunktivitisa te preporučuju već isprobani recept – pročišćavanje zraka biljkama.

Upravo ove biljke NASA je izdvojila kao najbolji izbor za popravljanje kvalitete zraka u domu, a samim tim i kvalitete života, donosi Slobodna Dalmacija.

Krizantema

Ova biljka prekrasnih cvjetova u svim bojama ne služi samo za groblja.

Vrsta koja se uzgaja u domu miriše jednako intenzivno i dobro, a uz to u zraku smanjuje prisustvo amonijaka, benzena, formaldehida i ksilena.

Spatifilum

Korjenasta tropska biljka uljepšat će svaki prostor, a osim što izgleda prelijepo, jako je jednostavna za održavanje. Može uspijevati i uz malo svjetla, a vidno vene kad treba vode.

Idealna je za uklanjanje amonijaka, benzena, formaldehida i trikloretilena iz zraka.

Sanseverija

Ova biljka u našim krajevima poznatija je po zanimljivom nadimku – svekrvin jezik. Laka je za održavanje i ne treba joj previše svjetla, iako uz njega brže raste.

Vrlo je otporna i ne traži prečesto zalijevanje ni previše brige. Iz zraka neutralizira benzen, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Aloe vera

Drevna afrička biljka također je jednostavna za održavanje, sve što joj treba jest osunčano mjesto kako bi mogla rasti. Brojna istraživanja potvrdila su antivirusne, antibakterijske, antioksidativne, laksativne, antiupalne, antidijabetičke i antialergijske učinke Aloe vere, a NASA je utvrdila da je odlična i za uklanjanje formaldehida iz zraka.

Bostonska paprat

Ovaj pročistač zraka je idealan za držanje u kupaonici. Voli vlažno tlo i ne traži puno svjetla. Odlična je za vlaženje prostora, a smanjuje količine formaldehid i ksilen u zraku.

Fikus gumijevac

Zimzeleno indijsko drvo odličan je izbor ako volite velike biljke jer u roku od nekoliko godina, uz dobro održavanje mogu izrasti do impresivnih visina, pogotovo ako ih držite vani tijekom toplijih perioda godine.

Ne traži pretjeranu njegu, a zauzvrat čisti zrak od benzena, formaldehida i trikloretilena, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike