Kaos na Jadranu: U Splitu odletjela fasada, rive su pod vodom, ne voze brodovi

Jako jugo praćeno kišom stvara probleme u mnogim dijelovima Hrvatske. Jadran je danas pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom, iako je za Istri na snazi tek narančasti alarm.

U Splitu vatrogasci pile grane stabala srušenih na automobile. Do vozila stižu i vlasnici koji su iznenađeni i nisu ovo očekivali. Materijalna šteta tek se treba procijeniti, javlja N1 iz Splita.

Jugo je otpuhalo značaj dio fasade sa Zdravstvene škole. Riječ je o školi koja je izgrađena prije nekoliko godina. Nastava je otkazana.

U Šibeniku su zbog jakog vjetra u prekidu brojne pomorske linije, među kojima i ona koja povezuje s kopnom otoke šibenskog arhipelaga Zlarin, Prvić, Kaprije i Žirje.

Posebno je upozorenje izdano pomorcima zbog udara juga mjestimice i do 70 čvorova, a na sjevernom dijelu Jadrana udara bure i istočnog vjetra, navečer juga od 35 do 55 čvorova.

U Rogoznici se more prelijeva na cestu preko ruba rive.

Riva je poplavljena i u Tisnom, javlja Šibenik.in.

U Dubrovniku je jugo na granici orkanskog prosjeka. DHMZ u 12 sati javlja prosjek od čak 30 m/s, a najjači udari dosežu 142 km/h. Valovi dosežu nekoliko metara, piše Dalmacija Danas.

Uz visoke valove, koji su iz sata u sat sve viši u cijeloj Dalmaciji, sve je intenzivnija ciklonalna plima. Primjerice, u Splitu je tlak zraka pao na 997 hPa na razini mora i pao je za više od 3 hektopaskala posljednja tri sata. Tako su u Splitu poplavili niži dijelovi obale, na Bačvicama more prodire sve do kafića. Vrlo je slična situacija drugdje; u Omišu, Trogiru, na otoku Hvaru…

More je potopilo i gradsku plažu u Omišu.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za dubrovačko područje za danas, utorak 12. studenog 2019. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća”, poručili su iz Grada Dubrovnika u priopćenju objavljenom na web stranicama.

Jako nevrijeme zahvatilo je i Istru.

Istramet tako javlja da je već u brojnim gradovima zabilježena izražena plima, a u Puli je dosad palo 46 mm kiše. Uz Pulu, najviše je kiše palo u Vodnjanu i Marčani.

Facebook Komentari