Predstavili ste antikorupcijski savez. Zašto onda niste vratili 200.000 kuna poslovnoj školi, gdje ste bili na edukaciji?

Ad

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, gostovao je u Novom danu i komentirao aktualne teme.

Kakav je vaš stav oko štrajka?

Mi podržavamo štrajk, podržavamo zahtjeve sindikata, podržavamo zahtjeve učitelja, mislimo da rade težak i odgovoran posao. Ako je bilo za povećanje plaće predsjedniku Vlade za četiri tisuće kuna, ako je bilo za povećanje plaće predsjedniku Sabora za četiri tisuće kuna, kako to da nema za učitelje? Pogotovo zato što gospodarstvo raste, deficit raste i država je samo od građana ubrala preko 3 milijarde kuna PDV-a.

Kad biste bili u prilici pronaći 400 milijuna kuna u izdacima, gdje biste ih pronašli?

Vlada se sama pohvalila da je proračun narastao za preko 5 milijardi. Ovo nije porezno rasterećenje, nego porezna presija uvijek na štetu najslabijih, u kojima se plaće povećavaju bogatima, a siromašni pate. SDP-ov plan za povećanje plaća obuhvaća dvije stavke, pa ako nemaju plan i način kako povećati plaće profesorima, neka uzmu naš plan. Našim planom neoporezivi dio dohotka bi narastao s 3.800 na 5.000 kuna. S druge strane, uvažavanjem zahtjeva sindikata, povećanjem osnovice u prosjeku bi to kumuliralo efekt da bi plaće učiteljima narasle za 12, 13 posto. To je realno.

Sindikati traže 6,11 posto povećanje koeficijenta. Podržavate li to?

Da, podržavamo, jer mislimo da plaće profesora, učitelja, liječnika i medicinskih sestara trebaju brže rasti, nego plaće u državnoj administraciji. Ta stopa rasta treba biti nešto brža. I sad vidite apsurdnu situaciju da je HNS, koji se navodno zalagao za povećanje koeficijenta, odustao od svojih zahtjeva kako bi mogli ostati na vlasti.

Imamo Sabor u kojem imamo najveći broj pojedinaca i stranaka koji su promijenili pozicije. Kako to vidite?

Kao jednu moralnu političku kaljužu. Građani nisu glasali za to, 28 zastupnika je promijenilo stranke, izdali su svoje birače. Jedino rješenje su izvanredni parlamentarni izbori, da građani odluče tko će voditi državu.

Ali i bivši SDP-ovi ministri su sad dio vladajuće većine.

Meni je žao zbog toga, sve sam o tome rekao, a oni su isto rekli tim svojim postupkom.

Jesu li riječi Zorana Milanovića na predstavljanju kandidature istovjetne s programom SDP-a?

Milanović je svjestan toga da kao predsjednik države ima drugačije ovlasti nego kao predsjednik SDP-a ili Vlade. On nije obećavao da će Hrvatska postati najrazvijenija zemlja na svijetu. Mislim da smo kod njega vidjeli jedan afirmativan skup, događaj koji je bio obilježen njegovim državničkim istupom i poslao je jasne i nedvosmislene poruke i tu dolazi najviše do izražaja njegov slogan – Predsjednik s karakterom. Izbori su uvijek na kraju volja građana, građani će glasati za ono što misle da je bitno. Što se tiče Vlade, ja ne mogu govoriti kao svjedok tog vremena, jer nisam bio u Vladi, ali znam da smo naslijedili lošu situaciju.

Kako onda komentirate da Milanović nije objavio detalje svog privatnog poslovanja nakon što je otišao iz politike?

Ja se zalažem za transparentnost, ali u poslovnom svijetu se mora poštovati ugovorne obveze i čak i klauzule o tajnosti. U trenutku kad Milanović postane dužnosnik i predsjednik Republike, on po sili zakona sve te stvari mora javno objaviti i sve transparentno staviti u imovinsku karticu.

Predstavili ste antikorupcijski savez. Zašto onda niste vratili 200.000 kuna poslovnoj školi, gdje ste bili na edukaciji?

Zato jer nisam novac ni dobio, kako mogu vratiti nešto što nisam dobio?

Dobili ste nešto što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa smatralo povredom obavljanja dužnosti.

Ja sam cijeli život primao stipendije, mnogi u Hrvatskoj su primali različite stipendije, ali laž je da sam primio novac. Ja nisam primio niti kunu, niti lipu. Primio sam jedino znanje i znam da mi nije olakotna okolnost to što sam stekao znanje, a ne novac.

Biste li u ovom trenutku vratili taj novac?

Ja kad bih i htio vratiti novac, ja ne znam kako bi to izveo, jer nisam dobio novac, nego znanje. Dobio sam stipendiju kroz koju sam se obrazovao.

Facebook Komentari