Namještanje nogometnih utakmica u BiH, uhićeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak su na području Bosanskog Šamca, Orašja i Novog Travnika, po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva “VAR”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na pet lokacija i uhitili 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Osumnjičene osobe se terete za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Nakon ove akcije SIPA-e oglasio se i Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine.

“NS FBiH podržava sve aktivnosti državnih organa Bosne i Hercegovine na provedbi zakona u Bosni i Hercegovini, a svakako i kada je riječ o odvijanju nogometnih takmičenja na svim nivoima. Iako ne raspolaže potpunim informacijama, NS FBiH će nadležnim organima BiH pružiti svaku vrstu pomoći i suradnje na rasvjetljavanju svih mogućih nepravilnosti”,priopćeno je iz NS Federacije BiH.

Dodali su i kako će savez poduzeti odgovarajuće mjere i radnje kako bi omogućio da se takmičenje u sezoni 2019/2020. nastavi i završi u sportsko-nogometnom ambijentu te da će nakon upoznavanja o konkretnim činjenicama pravodobno donijeti relevantne odluke u skladu s važećim propisima i informirati javnost.

Facebook Komentari