VIDEO Sabor raspravljao o praznicima i blagdanima, Jandroković odmah na početku pozvao stražu da izbaci Bulja

Hrvatski sabor raspravljat će o prijedlogu novog kalendara blagdana i spomendana kojim se među ostalim Dan državnosti vraća na 30. svibnja, datum na koji se obilježavao do 2001. godine i koji označava konstituiranje prvoga višestranačkog demokratskog Sabora 1990. godine.

Druga promjena odnosi se na 18. studenoga koji postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i bit će neradan dan. Prema prijedlogu se modificira i nekoliko spomendana koji nisu neradni dani. Tako će 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postati i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, a 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Dan neovisnosti bi se prema novom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se dosad slavio Dan državnosti i ne bi bio više blagdan nego spomendan, a 8. listopada postao bi Dan Hrvatskog sabora. Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima nacizma, fašizma i komunizma obilježavat će se 23. kolovoza. Promjenama kalendara ne povećava se broj neradnih dana već on ostaje na broju 13, piše HRT.

Odmah na početku Miro Bulj je počeo govoriti o slučaju iznajmljivanja sabornice i tražio da zastupnici glasuju o tome. Nakon prepirke, Gordan Jandroković je pozvao stražu da ga izbace.

SDP traži stanku zbog prijedloga Odbora za veterane, koji je dao amandman da se Dan antifašističke borbe pretvori u spomendan. U 10:00 je nastavak sjednice.

SDP je tražio uvodni govor od 20 minuta, na glasovanju nije prošlo – zanimljivo, u sabornici je bio ukupno 31 zastupnik.

Facebook Komentari