Izabrano 11 sudaca novoosnovanog Visokog kaznenog suda

Na 19. sjednici Državnog sudbenog vijeća donesene su odluke o imenovanju sudaca novoosnovanog Visokog kaznenog suda.

Imenovani su mr.sc. Marijan Bitanga,Ivan Turudić, Tanja Pavelin, Sanja Katušić-Jergović, mr.sc. Ljiljana Stipišić, dr.sc. Lana Pető Kujundžić, Snježana Hrupek-Šabijan, Željko Horvatović, Tomislav Juriša, Marija Balenović i Sanda Janković, izvijestilo je Državno sudbeno vijeće (DSV).

Državno sudbeno vijeće je, kako javlja Jutarnji list obavilo je u srijedu razgovore s “preostalim” kandidatima. Razgovori su obavljeni s ukupno 17 od 21 kandidata, nakon što je još petero sudaca koji su ostvarili pravo na razgovor – odustalo od natječaja. Nakon što je DSV danas obavio razgovore s preostala četiri kandidata, službeno je objavljeno tko su suci koji će u budućnosti de facto činiti vrh lanca odlučivanja u kaznenoj sferi sudovanja u državi.

Naime, Visoki kazneni sud je “hijerarhijski” postavljen između Županijskih sudova te Vrhovnoga suda, odnosno odlučivat će o žalbama na odluke Županijskih sudova, što je do sada činio Vrhovni sud. Dakle, odluke Visokog kaznenoga suda bit će pravomoćne, a u nadležnosti kaznenoga odjela Vrhovnoga suda ostat će samo tzv. izvanredni pravni lijekovi.

Facebook Komentari