Butković: Nitko ne može reći da je NK Rijeka bila produženi klub nekog srpskog kluba

O postavljanju spomen ploče u Novom Sadu zapovjedniku JNA koji je poginuo u agresiji na Vukovar, o disonantnim tonovima iz tabora HDZ- a oko državnih blagdana, hrvatskom predsjedanju EU-om u Temi dana govorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Postavljanje spomen ploče Bratiću u Novom Sadu je za svaku osudu. Radi se vjerojatno o smišljenom potezu politike Srbije. To nije dobro, neće pomoći normalizaciji odnosa, suživotu i zacijeljivanju rana. Trebali bi se fokusirati na gospodarske teme i pitanju nestalih, kazao je Butković. Smatra da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i svojim grijesima.

– Izmjene zakona o blagdanima dobile su jednoglasnu potporu na Predsjedništvu stranke. Konsenzusom su prihvaćene, a prijedlog Odbora da Dan antifašizma bude spomendan je nespretnost. Svi smo to osudili. Dan antifašističke borbe je predsjednik Tuđman stavio u Ustav. To je u korijenu hrvatske države. Bitno je da se 30. svibnja vratio kao Dan državnosti i da je 18. studenoga proglašen danom sjećanja na žtvu Vukovara i Škabrnje, kazao je Butković.

Na pitanje da komentira činjenicu da dio članstva HDZ-a podržava Miroslava Škoru kao kandidata za predsjednika kazao je kako “su istraživanja jedno, a dan izbora je nešto drugačije”. Dodao je kako je HDZ uvijek bolje prolazio na izborima nego u anketama.

Nije zamjerio predsjednici njezine izjave o nogometnome klubu Rijeka. “Nitko ne može reći da je NK Rijeka bila produženi klub nekog srpskog kluba. Mi znamo što je NK Rijeka i moramo ih podržavati da ostvaruju još bolje rezultate, kao i sve klubove. Predsjednica je pojasnila na što je mislila, a to je vrijeme prije hrvatske samostalnosti, kazao je Butković.

Facebook Komentari