Udruga Franak: Novi atak banaka na građane, naknade za podizanje vlastitog novca uskoro uvodi još jedna banka

O najnovijem haraču kojega su odredile banke građanima koji žele svoju gotovinu oglasila se i Udruga Franak:

NOVI ATAK BANAKA NA GRAĐANE!

NAKNADE ZA PODIZANJE SREDSTAVA S VLASTITIH RAČUNA UVODE ZABA I OTP, A USKORO I PBZ!

Drage članice i članovi,
još jedna zanimljivost u poslovanju banaka, naime uvode naknade za podizanje vlastitog novca s tekućeg računa na šalteru banke, za sada ZABA i OTP dok PBZ razmatra tu mogućnost. Znamo iz prošlosti da banke unisono djeluju, stoga je za očekivati uvođenje sličnih naknada i u drugim bankama.
Prozirna su i bezobzirna opravdanja banaka da građane potiču na digitalne oblike transakcija, koje onda zasigurno namjeravaju naplatiti ugovarajući raznorazne famozne pakete poput „lepeze“ ili „plus za građane“, jer da će na taj način bankarski službenici imati više vremena posvetiti se „savjetovanju“ klijenata. Pa, hvala im na tome, ali – ne hvala! Osobito kad se prisjetimo savjetovanja prilikom podizanja kredita u švicarcima, koji su nam prezentirani kao „najpovoljniji“ i “najsigurniji“, a svi znamo kako je ta prevara stoljeća završila. Kad razmislimo koliko raznih naknada za usluge plaćamo bankama, postavlja se pitanje, što mi to zauzvrat dobivamo?! Naime, plaćamo vođenje računa, plaćamo naknade za internet bankarstvo, plaćamo korištenje kartica, razne transakcije itd. Nažalost, izbora nemamo, jer osobne dohotke, mirovine, honorare moramo primati na račune u bankama. Zbrojimo li sve, mi dobivenu uslugu pošteno plaćamo time što banke raspolažu našim sredstvima.
Nejasno je i da ista usluga u dvije banke može biti više nego dvostruko skuplja pa se građani učestalo pitaju koja je zadaća HNB-a kao regulatora?

Kad sve podvučemo, građani su ucijenjeni – ili pristajemo na skuplje pakete usluga koje banke naplaćuju temeljem jednostrano donesene odluke banke ili plaćamo naknade za svaku svoju kunu koju želimo podignuti u poslovnici banke.
Svjesni smo da banke na sve načine pokušavaju namiriti novac koji će nam morati vratiti jer će gubiti sudske postupke radi nezakonitih radnji kojima su oštetile mnoge dužnike. Ne možemo se oteti dojmu da kao u panici zatvaraju poslovnice, daju otkaze, prodaju nekretnine, poskupljuju postojeće naknade, uvode nove nelogične i vjerojatno nezakonite naknade. Žalosno je, ali nije i neočekivano da regulator njihovog poslovanja Hrvatska narodna banka – šuti!

Što mislite, treba li HNB opet samo sa strane promatrati novu pljačku ili će konačno odraditi ono što mu je zadaća, a to je regulacija i kontrola poslovanja banaka?!, piše Udruga Franak.

Novo uzimanje novaca: Banke uvode naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama

Facebook Komentari