Bivši prvi časnik progovorio o mogućim uzrocima potonuća Bourbon Rhodea kojim je upravljao Dino Miškić

Umirovljeni pomorac koji je kao prvi časnik palube nekoliko godina plovio na Bourbon Rhodeu otkrio je moguće razloge potonuća broda kojim je upravljao kapetan iz Šibenika Dino Miškić.

“Do tragedije Bourbon Rhodea došlo je u prvom redu zbog odluke da brod isplovi na putovanje preko Atlantika. Čak i da je bio u posve ispravnom stanju, taj brod nije bio građen za prekooceanska putovanja, a nakon godina provedenih u raspremi u Nigeriji, uslijed krize u off-shoreu i kompaniji Bourbon, tehnička ispravnost broda, svih uređaja i opreme bila je više nego upitna, kaže anonimni umirovljeni pomorac za Novi list.

On je kao prvi časnik palube nekoliko godina radio upravo na Bourbon Rhodeu, potonulom prije nešto više od mjesec dana u olujnom nevremenu, usred Atlantskog oceana. Poginula su četvorica članova posade, a još sedam je nestalo, zajedno sa zapovjednikom Dinom Miškićem iz Šibenika dok su tri člana posade pronađena.

Ova je havarija pokrenula veliku raspravu u stručnim krugovima u hrvatskom pomorstvu, u prvom redu zbog niza okolnosti koje bacaju sjenu sumnje na odluke kompanije, nažalost i samog zapovjednika Miškića, a još više na tehničku ispravnost broda, brodskog pogona, kao i komunikacijske opreme te opreme za spašavanje.

Tako i sugovornik Novog lista ozbiljno dovodi u pitanje stanje broda, te ističe kako vjeruje da će istrage koje će provesti francuske vlasti na Martiniqueu, Luksemburg kao zemlja zastave broda, te P&I klub kod kojeg je brod bio osiguran, rasvijetliti sve okolnosti ove havarije koja se, kako ističe, nije smjela dogoditi.

“Na tom sam brodu radio nekoliko godina, do 2012. godine, kada je već počela kriza koja je ozbiljno pogodila off-shore industriju i samu kompaniju Bourbon. Moram prije svega istaknuti da su, prije krize, uvjeti rada na kompaniji bili zaista dobri, od plaće do toga da je kompanija plaćala sve tečajeve, dnevnice, zdravstveno osiguranje i sve ostale troškove, u rangu s najboljim svjetskim brodarima. No to je bio brod čija je prvenstvena namjena bila “anchor handling”, odnosno pomoć u održavanju pozicija platformi u dubokom moru, kao i tankera prilikom ukrcaja goriva, sve to na nekoliko desetaka milja od obale.

I to u tropskim morima i uvjetima kakvi vladaju u Nigeriji, a koji se nipošto ne mogu uspoređivati s uvjetima na moru prilikom prelaska Atlantika u sezoni tropskih ciklona. Brod jednostavno nije bio građen za takva putovanja, bio je sklon jakom valjanju ako su na moru bili iole veći valovi, a ni konstrukcijom ni veličinom nije jednostavno bio pogodan za prelaske oceana i dugačke navigacije. Tako da je prvi i glavni uzrok tragedije koja se, nažalost, dogodila, upravo to što je uopće isplovio, a pogotovo kad se već znalo da je na tom dijelu Atlantika nevrijeme”, kaže pomorac za Novi list.

Prema njegovim saznanjima, brod “Bourbon Rhode” bio je godinama u raspremi u Nigeriji, nakon što je kompanija zbog krize privezala gotovo trećinu svoje flote.

“Nakon što je kompanija zapala u financijske probleme i brod završio u raspremi, vrlo je upitno koliko je i kako bio održavan. S priličnom sigurnošću mogu reći da je u tim okolnostima održavanje bilo loše ili nikakvo.

A nakon godina na vezu, kada se ne koristi i bez održavanja, na brodu propada sve – trup, “makina”, brtve na poklopcima na palubi, o čemu svjedoče izjave preživjelih, kao i komunikacijska oprema i oprema za spašavanje”, ističe anonimni bivši prvi časnik na Bourbon Rhodeu.

Facebook Komentari