33.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dani provedeni u štrajku morat će se nadoknaditi, ministrica Divjak objasnila i...

Dani provedeni u štrajku morat će se nadoknaditi, ministrica Divjak objasnila i koje su četiri mogućnosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da će se dani provedeni u štrajku u školama morati nadoknaditi. Za to postoje četiri mogućnosti – angažiranje nenastavnih dana, angažiranje subota, skraćivanje praznika ili produljenje nastavne godine, rekla je ministrica.

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na štrajk u školama koji dana traje već 19. dan. Ministrica je objasnila kako će se nadoknađivati dani provedeni u štrajku.

”Danas ćemo poslati upute svim školama. Riječ je o četiri koraka kako će se nadoknađivati dani provedeni u štrajku. Prvi je korak angažiranje nenastavnih dana, njih će biti dva do tri dana do kraja godine. Drugi je korak angažiranje subota. Vjerujemo da će većina škola nadoknaditi ovih šest dana s prva dva uvjeta”, rekla je ministrica.

”Treći je korak skraćivanje praznika, a u krajnjem slučaju išlo bi se u produžetak školske godine”, kazala je Divjak. Istaknula je da krajem idućeg tjedna završava ciklus nakon kojeg bi škole ukupno morale nadoknaditi šest dana nastave. ”Nakon toga smo u ozbiljnom problemu. Ovo je neodrživo nakon idućeg tjedna”, zaključila je ministrica.

Danas štrajkaju škole u cijeloj Hrvatskoj, a najavljen je i veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju na kojem sindikati očekuju 2000 ljudi. “Okupljanje je na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati. U 11 sati povorka kreće Frankopanskom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dvercem i Ćirilometodskom dalje prema Trgu sv. Marka”, najavio je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike