34.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast u organizaciji AmChama: Posebna...

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast u organizaciji AmChama: Posebna pozornost bit će posvećena energetskoj sigurnosti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) pod nazivom „Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast“ na kojoj je, pred predstavnicima poslovne zajednice i javnog sektora, govorila o hrvatskom predsjedanju Vijećem te o jednoj od tema predsjedanja – povezanosti.

„Kao najmlađa država članica Europske unije i u sedmoj godini članstva, s ponosom, ali i velikom odgovornošću, Hrvatska preuzima ulogu predsjedatelja Vijeća“, kazala je Predsjednica dodavši kako ćemo u tih šest mjeseci nastojati u najvećoj mogućoj mjeri i u okviru danih nadležnosti pridonijeti izgradnji bolje i kompaktnije, Europe. Hrvatska će predsjedanjem Vijećem dobiti novu dimenziju svog međunarodnog položaja i jedinstvenu priliku promovirati svoje ciljeve na dobrobit svih država članica, dodala je te izrazila uvjerenje kako ćemo se pokazati odlučnima i spremnima ispuniti zahtjeve koje pred nas postavlja, ne samo zacrtana agenda, već prije svega složeni izazovi budućnosti.

Predsjednica je govorila o četiri programska prioriteta na koja ćemo se usredotočiti tijekom našeg predsjedanja. Kao prvi prioritet navela je Europu koja raste, a u sklopu kojeg ćemo promicati ujednačen, održiv i uključiv rast te rješavati neodgodivo pitanje demografskih izazova.

„Zauzimat ćemo se za snažno jedinstveno tržište podizanjem konkurentnosti Europske unije kroz koheziju i konvergenciju“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović naglasivši kako je demografija ključno pitanje za Hrvatsku i veliki dio Europe. Hrvatsko će se predsjedništvo usmjeriti prvenstveno na mlade u ruralnim područjima, koji općenito pripadaju skupini mladih s manjim mogućnostima, kazala je.

Europa koja povezuje je drugi programski prioritet u sklopu kojeg ćemo promicati inicijative koje pridonose transportu, energetici i digitalnoj povezanosti te ćemo se baviti i izazovima novih tehnologija i digitalizacije, navela je Predsjednica dodavši kako ćemo nastojati promicati i neke druge inicijative koje pridonose povezivanju ljudi, poput sporta, kulture i obrazovanja.

Kao treći prioritet hrvatskog predsjednica Predsjednica je navela Europu koja štiti svoje građane jačanjem njihove sigurnosti, unutarnje i vanjske te istaknula kako ćemo raditi na sveobuhvatnom pristupu migracijama i svim izazovima u tom pogledu, posebno onima koji se odnose na ilegalne migracije, ali kako ćemo nastojati rješavati neka druga pitanja poput kibernetičke sigurnosti, zaštite privatnosti, jačanja suradnje u području suzbijanja teškoga i organiziranog kriminaliteta.

Posljednji, četvrti prioritet hrvatskog predsjedanja jest: Europa koja je otvorena i asertivna u svom neposrednom susjedstvu i globalno, kazala je. Vezano uz to, najavila je Sastanak na vrhu EU-a i država tzv. zapadnog Balkana kojem ćemo biti domaćini dodavši kako ćemo nastaviti aktivno podržavati i promicati proširenje Europske unije na temelju ispunjavanja potrebnih uvjeta i kriterija.

Za navedene prioritete Predsjednica je kazala da odražavaju i hrvatske nacionalne prioritete i interese te da se dobro uklapaju i naslanjaju na dugoročne prioritete Europske unije, političke smjernice novoizabrane predsjednice Europske komisije i prioritete koje smo zadali Programom Trija (Rumunjska, Finska, Hrvatska). „U skladu s našim nacionalnim interesima, posebnu pozornost posvetit ćemo procesima vezanim uz učinkovitije djelovanje i proširenje Schengenskog prostora i Eurozone, što, ujedno, smatramo ključnim za Europsku uniju u cjelini“, istaknula je.

Predsjednica Grabar-Kitarović dala je osvrt na povezanost, kao jednu od ključnih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U tom smislu, govorila je o Inicijativi triju mora koja predstavlja neformalnu političku platformu za gospodarsko i infrastrukturno povezivanje država srednje Europe. Spomenula je potporu Sjedinjenih Američkih Država te ključnih europskih institucija koje su prepoznale ulogu Inicijative u stvaranju blagodati povezanih s dobrom infrastrukturnom povezanošću, napose u segmentu energetike i prometa.

Nadalje, Predsjednica je kazala kako ćemo se tijekom predsjedanja posvetiti unaprjeđenju i dovršetku transeuropskih prometnih mreža, pomorstvu i razvoju konkurentnog i održivog brodarstva, stvaranju uvjeta i uklanjanju preostalih zapreka za puno funkcioniranje mreža 5G, nastavku uspostave funkcionalnoga jedinstvenog digitalnog tržišta te nastavku uspostave i provedbi energetske unije, kao okosnice europske zajedničke energetske politike.

„Energetska politika, prometna politika i transeuropske prometne mreže, telekomunikacije i jedinstveno digitalno tržište visoko su na dnevnom redu hrvatskog predsjedništva jer imaju temeljnu važnost za gospodarski rast Europe, za stvaranje radnih mjesta i za kvalitetu svakodnevnog života ljudi“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović. Govoreći o cestovnoj povezanosti navela je primjer izgradnje Pelješkog mosta kojeg je ocijenila infrastrukturnim prioritetom strateške državne važnosti. Za vrijeme predsjedanja nastojat ćemo novim zakonodavnim prijedlozima ubrzati slične projekte širom Europe, navela je Predsjednica.

Pomorstvo je drugi segment kojeg je predsjednica Grabar-Kitarović izdvojila jer tijekom hrvatskog predsjedanja radom na novoj strategiji EU-a za konkurentno i održivo brodarstvo, kao i na zaštiti morskog okoliša i daljnjoj digitalizaciji u pomorstvu, želimo odgovoriti na ekološke izazove s kojima se suočavaju europska mora te dati poticaj rastu konkurentnog brodarstva i razvoju otoka i priobalja, s naglaskom na nove proizvode i radna mjesta.

Govoreći o digitalnoj povezanosti istaknula je kako ćemo tijekom hrvatskog predsjedanja nastaviti aktivnosti dosadašnjih predsjedništava na uspostavi funkcionalnoga jedinstvenog digitalnog tržišta i iskoracima u novim područjima kao što su umjetna inteligencija i podatkovno gospodarstvo.

Predsjednica se osvrnula i na energetiku kazavši kako će rad na ispunjenju aktivnosti vezanih uz pet stupova energetske unije tijekom našeg predsjedanja Vijećem biti intenzivan. Posebna pozornost bit će posvećena energetskoj sigurnosti, s naglaskom na diversifikaciju i infrastrukturu, pri čemu ćemo ukazati i na svoj strateški geopolitički položaj i prinos otpornoj energetskoj infrastrukturi Europske unije, kazala je.

Kazavši kako je program hrvatskog predsjedanja ambiciozan, ali da takav i mora biti, Predsjednica je zahvalila hrvatskoj Vladi na njegovoj pripremi. „Svjesni smo izazova koji su pred nama i složenih okolnosti u kojima ćemo predsjedati. No nećemo štedjeti truda i rada u nastojanju ispuniti plan program predsjedanja. Hrvatska će, uvjerena sam, u prvih šest mjeseci sljedeće godine dodatno osnažiti koncepciju ujedinjene Europe i pridonijeti izgradnji bolje europske sadašnjosti i budućnosti“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Najnovije

Još iz rubrike