13 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Panika u Lici zbog najave prestanka otkupa mlijeka: Njemačka...moram seliti, jer je...

Panika u Lici zbog najave prestanka otkupa mlijeka: Njemačka…moram seliti, jer je to jedini izvor prihoda

Proračunom za poljoprivredu, koji je smanjen za pet posto, nisu zadovoljni ni poljoprivrednici, posebno stočari u Lici. Na poruke kako su im poticaji povećani za šest posto odmahuju rukom. Udruge poljoprivrednika negoduju! Kažu da su oni najveći gubitnici novog proračuna.

Zbog najave prestanka otkupa mlijeka – u Brinju i okolici panika. Ako se ne nađe rješenje, Hrvatska će biti siromašnija za tisuću mliječnih krava, a preko granice bi mogle odseliti još brojne obitelji.

120 obitelji uzgaja oko tisuću muznih krava na području brinjske doline u Lici. Nekada je stoke bilo puno više pa tako i mlijeka. S deset tisuća proizvodnja je pala na tri tisuće litara na dan. Otkupljivač velika prehrambena tvrtka najavila je da će s 1. prosinca prestati s otkupom mlijeka.

“Razmišljali smo o tom scenariju, scenariju prodaje krava, jer svrhu nemaju. Za krava, tele sustav nemam uvjete, nemam zemlje za to i – Njemačka, idemo ča jer s familijom moram seliti, jer to je jedini izvor prihoda”, kaže Mario Kostelac, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Problem ima općina Brinje u kojoj su mnogi stanovnici zaposleni u poljoprivredi. Dvadesetak obitelji živi isključivo od uzgoja mliječnih krava.

“Ova brinjska kotlina je lijepa, sva je kompletno obrađena i bila bi stvarno šteta da propadne. Mi trenutno imamo oko 1000 grla krava na našem području, to nije veliki broj ali je za nas dosta bitan”, napominje Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje iz redova HSS-a.

A još je bitniji onima koji žive isključivo od stočarstva, poput Gorana. Ukidanje organiziranoga otkupa za njega i obitelj značilo bi gotovo sigurno bankrot.

“Bili smo pred tjedan dana razgovarali sa direktorom i on je rekao da je njima neisplativo mlijeko s naših terena tu u Brinju. Da su njima troškovi visoki da se oni s time ne mogu pokrivati”, otkriva Goran Fumić, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Hoće li se i kome moći prodati ovo nepasterizirano punomasno mlijeko? U rješavanje problema uključili su se općina i županija.

“Općina može nekim sredstvima, ali malim sredstvima sufinancirati to, ne znam koliko će se županija uključiti, međutim Ministarstvo nam nije ništa konkretno financijski ponudilo meni i mojim sugrađanima”, kaže načelnik općine Brinje.

U nadležnom Ministarstvu kažu da je proračun za iduću godinu smanjen za 5 posto, ali će poticaji biti veći za 6 posto.

“Ja sad neću govoriti koliko je obiteljskih gospodarstava propalo samo onih koji su se bavili proizvodnjom mlijeka, negdje oko 60 tisuća, negdje oko 300 tisuća ljudi u Slavoniji i po cijeloj Hrvatskoj je ostalo bez posla”, ističe Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni seljaci Hrvatske, piše dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike