Škoro o agencijama koje rade ankete: Na djelu je sprega između medija, politike i obavještajne zajednice…

Ad

U Hrvatskoj se odvija izborna kampanja bez kampanje, jer dosad je izostala prava interakcija između predsjedničkih kandidata. U skladu je to za željom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja nastoji izbjeći sve konfrontacije. Neovisni kandidat Miroslav Škoro misli da je kampanja ovakva jer njegovi konkurenti nemaju program, piše Novi list.

– Ja se nisam kandidirao zbog aktualne predsjednice, da nekoga maknemo, nego zato što mislim da se ovu dužnost ne obnaša na dobar način. Glasovao sam na prošlim izborima za Kolindu Grabar-Kitarović i da sam zadovoljan kako to ona radi, mi ne bismo sada vodili ovaj razgovor. Kandidirao sam se jer smatram da narod zaslužuje bolje. Slažem se da je ova kampanja takva kakva jest zato što to odgovara pojedinim akterima. Bilo bi mi lakše da i drugi imaju program, pa da argumentirano razgovaramo. Ali, bez obzira na dojam da se ništa ne događa, ja sam puno na terenu, i kao kandidat i kao glazbenik, i mogu vam reći da na terenu kuha. Postoji fundamentalno nezadovoljstvo u narodu.

Nezadovoljstvo predsjednicom?

– Apsolutno nezadovoljstvo ukupnom situacijom u Hrvatskoj. Ljudi šute i trpe dok se čaša ne prelije i zbog toga se svi moraju zabrinuti. Ali, na djelu je sprega između medija, politike i obavještajne zajednice…

​Obavještajne zajednice?

– Definitivno. Ja bih to nazvao medijsko-političko-obavještajna priča, koja sve ovo kontrolira i to je razlog stvaranja dojma da nema ničega, da traje jedna mirna kampanja u kojoj nema konfrontacija i da se sve već zna. U tome bitnu ulogu imaju agencije za istraživanje javnog mišljenja, koje bi trebale mjeriti raspoloženje u društvu i o tome informirati građane. Međutim, te agencije, koje na uzdama drži duboka država, zapravo pokušavaju oblikovati stvarnost i to na način da prezentiraju određene podatke koji, uvjeren sam u to, ne odgovaraju pravom stanju stvari. Podsjećam na rezultate posljednjih europskih izbora, na kojima je lista koju je vodila Ruža Tomašić dobila dvostruko više glasova nego što su to prognozirale te agencije. Kod javnosti se sada potiče uvjerenje da su tu samo dva spitzenkandidata, a onda će možda tek petnaestak dana prije izbora agencije korigirati neke rejtinge.

Sugerirate da su agencije dio nečijeg plana?

– Činjenica je da je u Hrvatskoj 60 posto gospodarstva povezano s državom. Da bi agencije opstale i zarađivale, moraju surađivati s velikim sustavima, koji jedini posjeduju ozbiljan novac i naručitelji su njihovih usluga.

Te ankete vama prognoziraju pobjedu u drugom krugu u eventualnom srazu sa Zoranom Milanovićem. Ne možete onda reći da su baš uperene protiv vas.

– To je irelevantno u odnosu na činjenicu da se mjesecima stvara dojam da nitko osim kandidata HDZ-a i SDP-a ne ulazi u drugi krug. Na taj način izravno se utječe na birače i sam izborni proces.

Posljednji koji je ovako govorio protiv tih agencija, sa sličnom argumentacijom da ih država plaća, bio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kad mu je stranka loše stajala u anketama.

– Primjer koji navodite ide u prilog ovome što govorim. Bernardiću i SDP-u te su iste agencije uoči EU izbora davale jedva tri mandata, a HDZ-u između pet i šest. Rezultati izbora pokazali su nešto sasvim drugo. Vidjet ćete da će njihove procjene doživjeti debakl na predsjedničkim izborima.

Cijeli intervju je OVDJE.

Facebook Komentari