Iskusni jedriličari nakon 36 dana kreću u potragu za kapetanom Miškićem: Spavaju po dva sata i dobro su pripremljeni

Hrvatskom kapetanu Dinu Miškiću i sedmorici članova njegove posade još nema traga. Njihov tegljač potonuo je 26. rujna na Atlantskom oceanu. Obitelji i prijateljima nestalih novu nadu daje jedriličarska regata na tom području.

Prošlo je 36 dana od potonuća francuskog tegljača Bourbon Rhode na kojem je plovio i hrvatski kapetan Dino Miškić sa svojom posadom. Iskusni riječki pomorac i jedriličar dobro zna kakvo grotlo stvore vjetar i divovski valovi na oceanu.

“Ne možete zamisliti, to je kao Himalaja samo na moru, to je enormno područje i kad su ih tražili sa satelitima, s ovim, onim, ne znam, nikad se ne zna, ne treba nikad gubiti nadu”, rekao je predsjednik Udruge Nautika iz Rijeke, Marin Lovrović.

A novu nadu obitelji i prijateljima dala je potpora regate “Mini Transat” u sklopu koje će između Kanara i Martiniquea, na području gdje se pretpostavlja da bi se mogla nalaziti splav sa preživjelim pomorcima, ploviti 80 jedrilica.

Nova nada! 80 jedrilica tražit će nestale pomorce s Bourbon Rhodea. Obitelji vjeruju da su još na splavi
“Ovi sigurno kad znaju da su ljudi tamo, gledat će. To su vrlo obučeni jedriličari, uglavnom Francuzi, ima i drugih, ali oni su jako zaluđeni tim oceanskim jedrenjima sami. Oni su vrlo dobro pripremljeni, oni spavaju po dva sata i tako”, kazao je Lovrović.

Slaže se i iskusni jedriličar, jedan od dvojice Hrvata koji su sudjelovali upravo na ovoj regati.

“Svatko će od njih jedriti svojom rutom i ako nešto primjete, sigurno će zbog dobrog pomorskog običaja sigurno će i gledati, i tražiti i pozvati u pomoć ako nešto nađu, no moramo biti svjesni da je Atlantik tamo prilično neugodan i nije lako tako nešto primjetiti jer to su ogromna prostranstva”, kazao je jedriličar Slobodan Velkić.

U pasivnu potragu uključeni su još uvijek i trgovački brodovi koji tamo prolaze.

“Usporedba velikih brodova i nas. Ja mislim da mi čak možemo bolje možda imati sliku s time se mora biti svjestan da takvog jednog life rafta udaljenost. Možda do milju se može uočiti, ali ovisi naravno o stanju mora. Ako su veliki valovi, to je puno teže”, kazao je Velkić.

A prognoza ovih dana za to područje kaže da valovi ne bi trebali biti toliko veliki. Članovi Facebook grupe žele jedriličarima bonacu i oštro oko, pišu vijesti.hr.

Facebook Komentari