-0.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Mihalinec: Plenković i Vrdoljak uspješno dovršili pregovore o čuvanju fotelja. U srijedu...

Mihalinec: Plenković i Vrdoljak uspješno dovršili pregovore o čuvanju fotelja. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred Vladom

Sindikati su na konferenciji za medije komentirali dogovor koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a postignut u srijedu. Štrajk se nastavlja, kažu, dok ne dobiju poziv za socijalni dijalog i pregovore.

“Svjedoci smo da je jučer navečer predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s predsjednikom HNS-a Ivan Vrdoljakom uspješno dovršio pregovore o čuvanju fotelja. Jučerašnji pregovori koalicijskih partnera imali su svrhu da i jedni i drugi sjede u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u vrijeme predsjedanja Europskom unijom. I očito su obje stranke zadovoljne, i HDZ i HNS.

Očekujemo da ovih dana predsjednik HDZ-a Andrej Plenković opet postane predsjednik Vlade, da pozove sindikate na sastanak, pregovore i da sa sindikatima počne pregovarati o budućnosti naše domovine. Jer ukoliko odgoj i obrazovanje nisu zalog za budućnost, onda sporazum između dviju stranaka za čuvene fotelje nema nikakve veze sa budućnošću naše domovine.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama odazvat će se na pregovarački sastanak jer danas je 16. dan štrajka. Ne znam u kojem danu će se konačno otvoriti socijalni dijalog i pregovori. Čekamo pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade, a istovremeno da konačno dobijemo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge. Tek nakon završetka pregovora, moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima i zaključcima”, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Zadnje što će ostati na pregovaračkom stolu, objašnjava Mihalinec, ponudit će svim zaposlenima u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja koji su sudjelovali u štrajku – da se o tome očituju.

“Dijalog nema alternativu. Ignorirati socijalne partnere sigurno nije dobra poruka svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Borba za bolju domovinu nema alternativu”, poručili su iz sindikata.

U utorak štrajkaju Primorsko goranska i Zadarska županija, objavili su sindikati i objasnili kakva dva udara spremaju u srijedu, što su ranije najavili.

“U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred Vladom”, kazali su sindikati, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike