22.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Inicijativa na istoku Hrvatske: Stop prometu teških kamiona tijekom vikenda

Inicijativa na istoku Hrvatske: Stop prometu teških kamiona tijekom vikenda

Vukovarsko-srijemska županija pokreće inicijativu da se prema uzoru na susjedne europske zemlje i u Hrvatskoj uvede zabrana tranzitnog prometa teških kamiona vikendom. To nam je potvrdio zamjenik župana Josip Dabro, ujedno i predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama VSŽ-a.

Proteklog su petka članovi Savjeta podnijeli izvješće o stanju sigurnosti. Statistički gledano, u odnosu prema prvih devet mjeseci 2018. zabilježen je manji broj prometnih nesreća, lakše ozlijeđenih u prometu i materijalnih šteta, a broj teže ozlijeđenih osoba je povećan. Kao glavni uzroci istaknuti su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitelom u vožnji, što, istaknuto je, zahtijeva represivne mjere i opravdava velike kazne. Upozoreno je kako je frekvencija tranzitnog prometa kroz najistočniju županiju povećana i prijedlog je Savjeta da se prema uzoru na susjedne zemlje uvede zabrana prometa teških kamiona vikendom.

– Najveći je problem tranzicija kroz našu županiju, preko graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, tu imamo najviše prometnih čepova, posebice vikendom, i ljudi se zbog toga najviše žale. Naša je želja, ali i velika potreba, zabraniti promet teških kamiona vikendom, kao što su to učinile i susjedne europske zemlje. Ali to ne možemo učiniti mi, odluku bi trebala donijeti Vlada RH na razini cijele države – pojašnjava Dabro. Ističe da je u toj županiji situacija najgora. Smještena je na čvorištu cestovnih pravaca, na vrlo frekventnom prometnom koridoru s istoka prema zapadu. Njome prolazi autocesta Zagreb – Lipovac, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza sa Srbijom. Bajakovo je najprometniji i najveći granični prijelaz u RH i jedna od najfrekventnijih točaka na putu koji povezuje zapadnu i istočnu Europu. Njime godišnje prođe više od dva milijuna vozila s više od 6,5 milijuna putnika. Gužve su, posebice u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora, danonoćne i na prelazak granice, iako su tada otvorena 24 traka, puni profil, nerijetko se satima čeka u kilometarskim kolonama. Jedno je od ključnih rješenja za rasterećenje Bajakova, ističe Dabro, gradnja Autoparka Lipovac s uređenom infrastrukturom, gdje bi kamioni silazili s autoceste, sređivali dokumentaciju, carinu, špediciju, vozači se okrijepili…

I mještanima Tovarnika i Ilače, o čemu smo prije nekoliko mjeseci pisali, dozlogrdio je teror teških kamiona koji, na putu prema državnoj granici Hrvatska – Srbija, u kolonama prolaze kroz njihova sela, ugrožavaju sigurnost i uništavaju, piše Glas Slavonije.

Najnovije

Još iz rubrike