Mesić se iz Kazahstana za BiH medij obrušio na Predsjednicu RH, založio se za region i pohvalio izbor Komšića kao dobar iskorak

Na marginama poslovnog foruma koji se ovih dana održava u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, BiH portal Klix.ba razgovarao je sa Stipom Mesićem. Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Republike Hrvatske za Klix.ba je govorio o brojnim aktualnim temama u našoj regiji, piše taj portal.

Mesić je u Kazahstanu redovan gost, kaže da dolazi po nekoliko puta godišnje, veliki je prijatelj prvog predsjednika ove države Nursultan Nazarbayeva. Razgovarali su u društvu Amela Dizdarevića, počasnog konzula Republike Kazahstan u BiH i predsjednika Upravnog odbora Asocijacije Berkut.

“Oni imaju novac i volju za suradnjom, ali naši nisu dovoljno organizirani. Koliko god ih mi obavještavali javnost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj nažalost nema dovoljno inicijative. Sad se nešto mijenja i to bi moglo polučiti ozbiljne rezultate”, kaže Mesić.

Druženje s bivšim liderom čak dvije države nije moglo proći bez prelaska na političke teme. Konstatirali smo da je region bio mirniji u vrijeme kad je on bio predsjednik Hrvatske, piše Klix.ba.

“Smatrao sam da je Hrvatska u regiji, da ona mora surađivati sa svojim susjedima. Ako dobro surađuješ sa svojim susjedima onda si kao takav prepoznat i kod onih koji su dalje. Kod nas se danas događa to da se neki boje regije, a zapravo će te prihvaćati oni izvan regije, ako dobro surađuješ u regiji, ako si tu u dobroj kondiciji”, izjavio je.

Za razliku od Mesićevog perioda službeni Zagreb sa Sarajevom skoro da i ne razgovara, a Mesić je upravo u Sarajevo dolazio u prve posjete svojih mandata.

“Pogrešna je to politička procjena Zagreba. Izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog korpusa, Željka Komšića, je trebalo iskoristiti za dobru suradnju između jedne i druge zemlje. Dogodio se jedan civilizacijski pomak, iskorak, što neki jednostavno ne razumiju. Civilizacijski iskorak da ljudi nisu glasali samo kao na popisu stanovništva prema svom nacionalnom izboru već su glasali prema projektu. Za mnoge je Komšić bio taj koji je nudio jedan civilizirani pristup, nudio je jednu novu opciju za Bosnu i Hercegovinu. Odgovor iz hrvatske koji je dobio je bio sasvim drugi”, ustvrdio je.

Mesić pojašnjava kako sve ono što se prigovaralo Komšiću i što se prigovara i danas nema veze sa zakonom.

“Ne glasaju samo Hrvati za Hrvata i Bošnjaci za Bošnjaka, nego je zakon sasvim drugačiji”, kazao je.

Za Pelješki most i problem odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori Mesić kaže da nema problema koji se među susjedima ne može riješiti.

“Da bi se takvi problemi rješavali treba biti političke volje. Nažalost, ja moram biti kritičan prema nekim stavovima Hrvatske koja preko nekih svojih službenih krugova poručuje kako postoje nekakve opasnosti u Bosni i Hercegovini, opasnosti od islamizma. To jednostavno ne postoji i nema tragova opasnosti za nas susjede i dalju Europu. Umjesto da se požuruje ulazak Bosne i Hercegovine u EU, da se požuruje cijela regija, a to jedini put da Evropa isključi rat kao političko sredstvo. Kad svi budemo u Europskoj uniji neće više biti nacionalne manjine razlog potencijalnim agresorima jer će svi živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu uz otvorene granice”, govorio je vizijama Evrope budućnosti za koju se vrijedi boriti.

Od naredne godine Hrvatsku će voditi neki novi lider, predsjednik ili predsjednica, nasljednici Stjepana Mesića. Za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kaže da snosi dio krivnje jer joj je za njegovog mandata dobila prvi diplomatski angažman.

“Ona sada daje izjave koje u najmanju ruku mogu biti teško prihvatljive. Izjave su nacionalističke ili na granici neprihvatljivog. Kad ona kaže ‘danas se za Hrvatsku zna’, ona misli da se za nju zna jer je navijala na utakmica u dresu reprezentacije Hrvatske i ljubljenju tko god naiđe od igrača. Poznata je i po određenim izjavama koje ne stoje kao kad ode u Rumunjsku ili Češku Republiku i kaže mi se razumijemo jer smo bili iza ‘željezne zavjese’. Mi nikad nismo bili iza željezne zavjese jer kako bi ona s jugoslavenskim pasošem išla na školovanje u Ameriku da je živjela iza zavjese. Ona ili to ne razumije ili šalje takve poruke koje joj trebaju kod desnog dijela elektorata”, zaključio je za Klix.ba Stjepan Mesić.

Facebook Komentari