La seconda guerra mondiale non è ancora finita: Radinov uvjet za proračun je škola u nekadašnjoj jugoslavensko – talijanskoj Zoni B

Potpredsjednik hrvatskog Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin gostovao je u današnjem Studiju uživo, uoči sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem.

“Tema sastanka s ministrom Marićem iz pozicije zastupnika talijanske nacionalne manjine je ono što je ušlo u program i nije se ostvarilo. Radi se o jednoj školi, a škola je puno bitnija od jednog aviona i donosi puno boljih rezultata i dobroga nego bilo koje oružje. Razgovarat ćemo o operativnom programu, o onome što je Vlada s nama dogovorila prije 20 dana, i to vrlo čvrsto”, kazao je Radin.

Je li vaša pregovaračka pozicija jača?

“Uvijek je ista – jedan, a stranke su s druge strane. Još je sedam zastupnika nacionalnih manjina, ne slažemo se oko svega, ali oko ove se teme slažemo. Zastupnik nacionalne manjine predstavlja interese populacije koja ga je izabrala. Ustrajavat ćemo oko onoga što se dogovorilo, bez izgovaranja, jer je stvar i pragmatičke naravi i časti. Ako se dogovorimo i potpišemo, valjda ćemo izvršiti”, kazao je Radin.

Kazao je da ako HNS odlazi iz Vlade, plan je kluba nacionalnih manjina dogovoriti se što dalje.

“Vidio sam postavljanje hipoteze odlaženja dva ministra, onda to da cijela jedna stranka izađe iz koalicije. Proračun je bitna stvar, ali ne bi bio prvi put da se jedan ministar ne slaže s Vladom i ostane u Vladi. Jako je važno reći da nije onaj put Most otišao jer nije digao ruku na Vladi, nego je to još prije bilo odlučeno.

Premijeru i Vladi preporučio bih da se ne ide naglo. Proračun se može donijeti do kraja godine. U jednom smo ga slučaju donijeli 31.12.”, kazao je Radin.

Sukob HNS-a i HDZ-a Radina podsjeća na sukob navijačkih skupina.

“S jedne strane padaju rečenice “nitko nama neće prijetiti”, drugi kažu da neće biti uvjetovani… Proučavao sam navijačke skupine, ovo me podsjeća na to, kada jedni drugima prijete – ali do tučnjave ne dolazi. Nadam se da su riječi teže od onoga što će se stvarno dogoditi”

Zašto da ostanu na okupu ako stvari ne funkcioniraju?

“Naše razmirice i ritualne svađe imaju važnost koju imaju. Jedno od najcjenjenihjih zanimanja je učiteljsko, odgajateljsko, oni pripremaju populaciju, zemlju budućnosti. Dakle, trebali bi imati puno veće plaće. Slažem se s ministrom Kujundžićem da se treba naći balans između plaća i uvjeta. Plaće su niske, normalno je da oko toga profesori i učitelji štrajkaju.

Ako će se riješiti štrajk, riješit će se kompromisom. Sindikat kaže da ono što im se nudi nije dovoljno. Mislim da bi i jedni i drugi mogli biti razumniji, manje tvrdoglavi i manje se baviti time tko je jači na jeziku, odlučniji, i više raditi za one koji spremaju generaciju budućnosti”, kazao je Radin.

Svoju podršku proračunu, kaže, uvjetuje izgradnjom škole koja je obećana.

“Problem oko kojeg sam postavio čvrste uvjete jeste obećanje da se napravi srednja škola u Bujama koja će opsluživati cijelu zonu B. To je čvrsto obećano, pisao sam talijanskoj vladi i ona je dala svoj dio, da bih vidio da toga u proračunu nema. Nadam se da će to sada biti u proračunu. Zato danas idem na sastanak u 11”, kazao je Radin.

“Škola talijanske nacionalne manjine i operativni plan nacionalne manjine dolaze prije svega. Bitan je i odnos prema strankama. HDZ nije stranka centra, on može biti desni centar ili stranka desnice. Bez HNS-a ova bi Vlada bila debalansirana, dovelo bi do ozbiljnih razgovora u klubu nacionalnih manjina o tome što dalje.

Moj glas ovisi o tome hoće li se obećanje izvršiti. To je sigurno. Onda moj glas ovisi i o tome hoće li se održati koalicija koja nije desna.
Nisam posve pesimist. Budući da nitko drugi ne želi pred kamerama govoriti o tom pitanju, vjerojatno se radi o tome da još uvijek razgovaraju”, kazao je Radin.

Kada bi mogli biti izbori?

“Nismo u fazi da razgovaramo o tome, ali ako ćemo dotle doći rado ću Vam reći kada mislim da bi trebali biti. Idealno bi bilo za stabilnost države i ekonomiju da se mandat odradi. Kada se dolazi u izbornu godinu, nema prijevremenih izbora, svi tada mogu reći da su odradili svoje mandate.

Vlada ima vremena do 15.11. za donošenje proračuna, ali mislim da je to prenaglo donešena odluka. To je ustavna stvar. No i nakon donošenja proračuna on se može promijeniti amandmanima vlade. Vremena imamo do kraja godine, ne znam zašto trčimo kada nemamo kondiciju”, kazao je Radin.

“Povjerenje birača je već izgubljeno. Trebalo bi se ponovno početi graditi situaciju u kojoj stranka ili čovjek za kojeg smo glasali radi posao koji odgovara onome zbog čega je izabran”, dodao je Radin.

Facebook Komentari