HDZ je odlučio škartirati HNS: Ako u četvrtak na Vladi ne budu za proračun, Plenković zove tajnicu

– Ne bude li dvoje HNS-ovih ministara na sjednici Vlade u četvrtak podržalo državni proračun, premijer Andrej Plenković zahvalit će im se na suradnji i reći tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju – otkrio je Jutarnjem jedan visoki sugovornik iz HDZ-a kada smo ga pitali što će se dogoditi ako HNS i dalje bude inzistirao da neće podržati proračun ne budu li u njemu definirane dodatne povišice učiteljima i nastavnicima kroz koeficijente ili kompenzacijske mjere.

U HDZ-u su, kaže Jutarnjem nekoliko sugovornika iz vladajuće stranke, ali i iz redova koalicijskih partnera, ovaj put čvrsto odlučili ne popustiti ucjenama junior partnera i sindikalnim zahtjevima.

HDZ će, kažu Jutarnjem, ostati dosljedan i izaći s proračunom u kojemu nema ugrađenih zahtjeva HNS-a, nego samo ono što su najavili, a to je odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a kako bi se povećala osnovica svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto.

Proračun je planiran za ovaj četvrtak, iako su iz HNS-a tražili da se prolongira na neki drugi tjedan dok se ne dogovore oko povišica prosvjetnim djelatnicima, a krajnji rok kada ga Vlada mora usvojiti je 15. studenoga. Kako doznaje Jutarnji, ministar financija Zdravko Marić jučer je kolegama u Vladi rekao da proračun ide u četvrtak. No, jedan sugovornik iz vrha HDZ-a, iako se i sam zalaže za tu opciju, ipak kaže da to nije sto posto sigurno.

Model 2 plus 2

– Išao proračun sada, u četvrtak, ili kasnije, ići će s istim iznosima. Ukupno povećanje plaća učiteljima u mandatu ove Vlade s ponudom od 6,12 posto bit će 25 posto, a HNS-ova priča o kompenzacijskim mjerama je ono što smo mi već nudili (2 plus 2 posto povećanje koeficijenata) pa su sindikati to odbili, a HNS nas sada vraća na početak priče. Nema popuštanja i ako HNS-ovci ne budu glasali za proračun, to je kraj – poručuje sugovornik Jutarnjeg iz vrha stranke.

Ako, pak, nakon izlaska HNS-a iz Vlade većina u Saboru ostane stabilna i ne bude daljnjih iskakanja, mandat bi mogli odraditi do kraja, a bude li saborskih zastupnika, posebno u redovima manjina, koji će slijediti HNS-ov put, onda Hrvatsku očekuju prijevremeni izbori, reklo je nekoliko sugovornika Jutarnjeg.

– Ne popušta ni jedna, ni druga strana, a to znači da je priča s HNS-om gotova i više nema povratka. Premijer je spreman samo razgovarati o ovome što je već ponudio, a o koeficijentima se može razgovarati nakon analize stručnjaka, što je proces koji traje. HDZ je definitivno odlučio da neće mijenjati svoju poziciju, a sasvim je sigurno da ni HNS sada ne može popustiti jer od njih neće ostati ništa, jedino je sada pitanje hoće li ih pratiti još tko od drugih saborskih zastupnika – kaže jedan visoki izvor iz HDZ-a.

Ako njih bilo tko bude pratio, dodaje sugovornik Jutarnjeg, onda idemo na prijevremene izbore odmah, a ako ne bude, onda razloga za izbore još nema, proračun će biti izglasan, idu predsjednički izbori i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU.

Iz HNS-a, pak, poručuju kako ostaju pri svom stavu da neće podržati proračun, no ne izjašnjavaju se kako će točno postupiti, hoće li se uopće pojaviti na toj sjednici Vlade i glasati protiv proračuna.

– Vidjet ćemo kada dobijemo dnevni red. Onda ćemo donositi odluke, ali proračun podržati nećemo, a jasno nam je da ako glasamo protiv nismo više dio Vlade – poručio je izvor iz vrha stranke.

Jedan član vladajuće većine kaže kako je najavljeno da će ovaj četvrtak proračun biti na sjednici Vlade i da bi to doista mogao biti dan D za odnose u koaliciji.

– HNS-ovi ministri su sada u situaciji da ako dođu i ne glasaju za proračun, automatski lete iz Vlade. Jedino što mogu napraviti jest da se ne pojave na sjednici, što bi doista bilo kukavički i jadno. Ako budu dosljedni i glasaju prema svojoj savjesti, onda se mora primijeniti isti model kao i s Mostovim ministrima – kaže sugovornik iz koalicije.

Drugi izvor iz vladajuće većine kaže, pak, kako su već odrađene i neslužbene konzultacije za dan poslije izlaska HNS-a iz Vlade te da, kako sada stvari stoje, njihov put ne bi trebali slijediti i drugi. Iako se predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, čiji klub broji troje zastupnika, solidarizirao s obrazovnim sindikatima, a i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin na koalicijskom je sastanku, na kojem nije bilo HNS-ovaca, rekao kako bi mu takva Vlada bila previše desna, naši sugovornici sumnjaju da bi i oni napustili vladajuću većinu.

– Pupovac nema razloga solidarizirati se s HNS-om jer će dovesti do toga da iduća Vlada bude deset puta gora nego sadašnja. Jer, ako se ne bude išlo u veliku koaliciju, Vladu će sastavljati gori HDZ od ovoga s desnim strankama poput Suverenista, Škore i Hasanbegovića. Radin isto priča da ne bi, ali u to čisto sumnjam jer i on ima svoje interese – procjenjuje sugovornik Jutarnjeg.

Bandićevi “žetončići”!

Kada je, pak, riječ o Bandićevim “žetončićima”, to je već, kažu neki sugovornici, riješeno jer je riječ o obostranoj koristi. HDZ čeka da Bandićev Klub podrži državni proračun kako bi onda oni mogli u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržati njegov proračun i izmjene GUP-a.

– A njegovi zastupnici su ionako uz Vladu – kaže jedan član koalicije.

Drugi sugovornik, HDZ-ov ministar u Vladi kojeg su iz Jutarnjeg zvali u vrijeme dok je upravo dovršavao svoj proračun, ponavlja stranački stav:

– HDZ cijelo vrijeme šalje iste poruke i nema popuštanja!

Još jedan sugovornik iz redova manjinskih zastupnika također potvrđuje kako su u HDZ-u poprilično odrješiti kada je u pitanju HNS i kako su spremni za razlaz.

– Nije Sanja Putica bezveze postavljena za državnu tajnicu u Ministarstvu znanosti u posljednjoj rekonstrukciji Vlade. Stvorili su se uvjeti za nastavak Vlade bez HNS-a – kaže sugovornik Jutarnjeg.

Bude li iz Vlade otišlo svih šest zastupnika u HNS-ovu Klubu, Plenković i dalje ima minimalnu većinu od 76 zastupnika. Tomislav Saucha, bivši SDP-ovac, a sada u Klubu HNS-a kaže da će slijediti njihov put, ali on bi mogao biti motiviran da što dulje ostane saborski zastupnik, dok se Mario Habek oko toga baš i ne izjašnjava. Tu je i Darinko Dumbović, reformist koji kaže da ne podržava Vladu, ali glasuje za neke njezine zakone. Posljednji je put glasao u korist ministra zdravstva Milana Kujundžića.

– Istina je da se ne želim po svaku cijenu distancirati i biti ‘kontra radi kontre’ jer vidim da HDZ ima tu većinu, a dobro ću razmisliti o svakom prijedlogu koji bude dolazio iz Vlade. Sigurno neću glasati za poreznu reformu koja lokalnim jedinicama oduzima prihode. Što se tiče proračuna, nisu ništa napravili za cestovnu povezanost Sisačko-moslavačke županije i ako se to ne promijeni, neću glasati za proračun – poručio je Dumbović.

Share This Article