Trump potvrdio: Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da je najtraženiji svjetski terorist Abu Bakr al-Bagdadi mrtav!

Sinoć su Sjedinjene države privele pravdi jednog od najvećeg terorističkog vođu i on je sada mrtav. Bio je osnivač i vođa IS-a, jedne od najokrutnijih i najnasilnijih terorističkih organizacija na svijetu, rekao je Trump.

– SAD su tražile Bagdadija mnogo godina, a hvatanje je bio prioritet. Specijalne jedinice izvršile su opasnu operaciju na sjeverozapadu Sirije. Nijedan član naših snaga nije izgubljen u operaciji. Umro je nakon što je upao u tunel, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, dodavši da je prošla noć bila velika noć za SAD i svijet. Brutalni ubojica nasilno je eliminiran, a umro je poput psa i kukavice, rekao je Trump.

– U akciji je sudjelovalo osam helikoptera. Ne mogu reći kako smo gledali, ali zahvaljujući tehnologiji, pratili smo akciju, rekao je.

Jutros su mediji objavili da su Sjedinjene Države provele operaciju kojoj je meta bio vođa tzv. Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, a američki predsjednik Donald Trump najavio je važne vijesti za koje je rekao kako će objaviti rano poslijepodne u nedjelju u Washingtonu.

Dugo se vjeruje da se Bagdadi skriva na području duž iračko-sirijske granice. On vodi Islamsku državu od 2010.

Bijela kuća objavila je noćas da će američki predsjednik Donald Trump imati “vrlo važnu izjavu”, ali nije dala druge pojedinosti. U elektroničkoj pošti poslanoj kasno u subotu, glasnogovornica Bijele kuće Hogan Gidley samo je rekla da će obraćanje biti u Bijeloj kući u nedjelju, u 9 sati po lokalnom vremenu (13 h po GMT-u).

Taj je poziv poslan vrlo brzo nakon što je Trump objavio tweet da se “nešto veliko upravo dogodilo”, piše HRT.

Facebook Komentari