Horvat: Mi smo se na ljestvici vratili na rezultat iz 2017.

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke o regulativi poslovanja Doing Business zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja. Iako je riječ o napretku za sedam mjesta u odnosu na lanjsku godinu, vraćanje je to na rezultat iz 2017., a daleko od rezultata iz 2015. kada je Hrvatska bila četrdeseta.

Ministar gospodarstva Darko Horvat za emisiju “U mreži Prvog” Hrvatskog radija rekao je kako u Ministarstvu ne gaje pretjeranu euforiju zbog skoka od sedam mjesta. Svjesni su, kaže, činjenice da su u proteklih godinu ili dvije izgubili tih sedam mjesta, piše HRT.

– Mi smo se na ljestvici vratili na rezultat iz 2017. Naša želja je da ovaj rast postane kontinuitet. Objašnjava kako su komparativne prednosti koje je Svjetska banka uočila, procese koje su započeti, zapravo valorizacija rada i sinergijskih efekata svih ministarstava do 1. svibnja ove godine. Ključni pokazatelji koji Hrvatsku moraju u sljedećoj godini ponovno dići na toj ljestvici, se ustvari kroz zakonodavni okvir, a i kroz punu primjenu u praksi događaju u drugoj polovici godine, naglašava.

Puno se očekuje od Programa razvoja poslovnog okruženja, kodnog naziva BER II, Službe za podršku strukturnim reformama Europske komisije, Svjetske banke i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Mi ćemo za otprilike dva tjedna predstaviti javnosti i u punu funkciju staviti još jedan digitalni proces. Napravit ćemo iskorak i ne samo završiti priču u digitalizaciji, i s osnivanjem trgovačkih društava i obrta, već ćemo osigurati poduzetniku da i pokrene poslovanje. U čemu je razlika? Dakle, mi ćemo u jednom koraku, u dva ili tri dana, za razliku od današnjih 38, dati poduzetniku priliku da u poslovnoj banci jednim korakom dođu do otvorenog poslovnog računa i počne poslovati. Dakle, u ovom trenutku sedam koraka koji danas u prosjeku traju 38 dana, nekako komprimiramo, u jedan elektronički proces, koji će se popunjavanjem jedinstvenog, odnosno jednostavnog elektroničkog formurlara započeti, a zadnji korak bit će dobivanje IBAN-a ili otvaranje poslovnog računa u poslovnoj banci, što odmah poduzetniku daje priliku da ili šalje, ili zaprima e-račun, rekao je Horvat za HRT.

Facebook Komentari