U Slavoniji policija je nemilosrdna, traktoristu kazna od 28 tisuća kuna

Policija i dalje, i na prometnicama krajnjeg istoka Slavonije, pojačano kontrolira promet, s naglaskom na alkoholiziranost vozača, prebrzu vožnju, nevezanje sigurnosnog pojasa i mobiteliranje tijekom vožnje. Rezultati akcije (koja traje i ovog tjedna) provedeni od 14. do 20. listopada pokazatelj su da, unatoč jakoj i medijski praćenoj preventivnoj kampanji MUP-a i k tome visokim kaznama “po džepu”, dio slavonskih vozača, čini se, upozorenja nije ozbiljno shvatio.

U sedam su dana policijski službenici prometne policije Vinkovci utvrdili – čak 235 prekršaja. Pritom se u 17 slučajeva radilo o vožnji pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola – od 2,89 g/kg. Evedentirana su 83 prebrza vozača, a među njima je rekorder vozio 238 km/h. Ukupno 21 osoba u vozilu nije se vezala pojasom, a 31 vozač se tijekom vožnje koristio mobitelom. Sedam pijanih vozača moralo se trijezniti u zgradi policije, a nakon otrježnjenja su provedena četiri žurna prekršajna postupka pred Općinskim sudom u Vinkovcima. Izdvojena su pritom dva slučaja vozača koja k tome potpadaju pod kategoriju – recidivista.

Jedan od njih je 49-godišnjak iz sela Karadžićevo u okolici Vinkovaca koji je, prema službenim podacima PU u Vinkovcima, vozio neregistriran i neosiguran traktor, i to prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, a bio je i pod utjecajem alkohola (2,89 g/kg). Traktorist je proglašen krivim i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 28.000 kuna. Dobio je i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima “F” kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

U drugom slučaju prilikom nadzora prometa zatečen je 34-godišnjak iz Jarmine kod Vinkovaca za upravljačem osobnog automobila, a kojem je izmjerena prisutnost alkohola u organizmu od 0,60 g/kg. No daljnjim nadzorom utvrđeno je da mu je vozačka dozvola oduzeta, kao i da kod sebe nije imao osobnu iskaznicu. Priveden je na sud, gdje je nakon provedenog žurnog prekršajnog postupka proglašen krivim i izrečena mu je novčana kazna u maksimalnom iznosu od 23.200 kuna, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od dvije godine.

Akcija je tijekom vikenda provedena i na području cijele Hrvatske, a broj prekršaja je popriličan. Podaci Ravnateljstva policije govore o ukupno 4214 prekršaja, među kojima se 328 odnosi na alkoholiziranost vozača, 1814 vozača (pre)brzo je vozilo, 511 ih se nije koristilo sigurnosnim pojasom, a 201 se koristio mobitelom za vrijeme vožnje. Analiza pokazuje kako je najviše alkoholiziranih vozača u dobi između 31 i 40 godina, a najčešće imaju 0,51 do 1.0 g/kg alkohola. Recidivista je bilo 29, piše Glas Slavonije.

Facebook Komentari