-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U četvrtak počinje štrajk na fakultetima

U četvrtak počinje štrajk na fakultetima

Čelništvo Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja održalo je konferenciju za medije uoči štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Štrajk počinje sutra u osam sati ujutro i traje jedan dan.

‘Sutra je štrajk na sveučilištima, veleučilištima, visokom školama…Štrajk počinje u osam sati ujutro okupljanjem i nakon fotografiranja i slanja poruka, ljudi se razilaze. U ovoj fazi štrajkamo radi tri kategorije: Nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnike. Svi ostali zaposlenici znači znanstveno-nastavno osoblje pozvani su u štrajk solidarnosti s našim kolegama ali i s prosvjetarima’, kazao je Vilim Ribić.

Očekuje da će štrajk biti pristojan i da će odaziv biti dobar.

U tom se sustavu plaće razlikuju jer tamo rade od čistačica do profesora čije su plaće i pet puta više od plaće čistačica.

‘Pozivamo inteligenciju, znanstveno osoblje koje je realtivno dobro plaćeno na štrajk solidarnosti. Negdje će te solidarnosti biti, negdje ne. Ali samo postavljam jedno pitanje: Ako inteligencija ne bude solidarna s onima kojima je teško, tko će onda biti solidaran. Kako će ova zemlja izgledati. Veliki je ispit sutra pred našim profesorima, docentima, asistentima’, kazao je Ribić.

Dodao je da će se štrajkati jednom tjedno.

Prof. Jasnica Garašić kazala je da je potrebno naglasiti da štrajk nije moguće promatrati odvojeno od štrajka u prosvjeti.

‘Na fakultetima smo svjesni koliko dobra nastavnik znači za dobre studente koji dolaze nama na studij. Iako je ovo štrajk za nenastavno osoblje, većina nastavnika će podržati štrajk neodržavanjem nastave, kazala je i dodala da cijene tihi rad teta u referadama, laboranata, osoblja u knjižnicama…

‘Nastavni kadar je jako uz svoje slabije plaćene suradnike i nadam se da ćete sutra vidjeti prazne predavaone na većini fakulteta’, zaključila je, prenosi Tportal.

Najnovije

Još iz rubrike