Sinčić: Ulazak u Schengen nije ništa spektakularno, Plenković ne treba slaviti

Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, gostovao je u programu N1 i komentirao zeleno svjetlo koje je Europska komisija dala Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

Sinčić je bio jedan od 11 hrvatskih europarlamentaraca koji su potpisali pismou kojem su istaknuli da je Hrvatska tehnički spremna za ulazak u Schengen te da je nužno oduprijeti se “pokušaju politizacije” procesa ulaska od strane slovenskih zastupnika.

“U Schengenu imamo i Švicarsku i Norvešku, to je puno šire od pojma Europske unije. Ja sam načelno podržao to pismo i inicijativu, a u njemu se radilo o pružanju otpora slovenskim stavovima. Hrvatska mora biti jedinstvena i ne smije je nitko uvjetovati”, rekao je Sinčić.

Objasnio je i zašto je podržao pismo hrvatskih europarlamentaraca.

“Podržao sam to pismo zato što smo se svi zajedno trebali suprotstaviti slovenskim ucjenama. Niti Schengen ima neku posebnu važnost, niti ovo jučer ima neku posebnu važnost. Rumunjska i Bugarska osam godina imaju potvrdu, a još nisu unutra”, rekao je Sinčić.

On smatra da zeleno svjetlo Europske komisije o ulasku Hrvatske u Schengen ne treba posebno slaviti.

“Ulazak u Schengen nije ništa spektakularno, ne treba se Plenković time posebno hvaliti niti slaviti. Još je dug put da bi Hrvatska ušla u šengenski prostor”, rekao je Sinčić, dodavši da ulazak u Schengen za većinu hrvatskih građana neće značiti značajne promjene te da ga neće ni osjetiti.

“Sa Schengenom ili bez njega, Hrvatska nije u stanju kontrolirati granice. Tisuće migranata prolaze našim granicama, a ministar Božinović odbija priznati da problem postoji. Schengen je više jedan ukras, a ono što će se de facto događati na terenu vidjet će se”, rekao je Sinčić, dodavši da oko ovoga pitanja svakako još očekuje slovensku blokadu.

Facebook Komentari