Prije ili kasnije će Plenković biti prisiljen na razgovore sa sindikatima

Izvor: N1

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor bila je gošća Novog dana. Govorila je o zelenom svjetlu Europske komisije vezano uz tehničku spremnost Hrvatske za ulazak u šengenski prostor, kao i o prosvjedima sindikata i drugim problemima s kojim se suočava trenutna Vlada.

Na samom početku osvrnula se na zeleno svjetlo Europske komisije vezano uz tehničku spremnost Hrvatske za ulazak u šengenski prostor. “Prije svega bih željela reći da je to dobra vijest, ali je to i dobra vijest za sve nas koji smo pregovarali i završili pregovore. I sam povjerenik je rekao da se radi o nadzoru od otprilike četiri godine”, kazala je Kosor.

Upitana što se promijenilo u odnosima Hrvatske i Slovenije, Kosor je rekla: “Što se promijenilo u Sloveniji? Mislim da smo se vratili na iste pozicije. Usudila bih se reći da su odnosi još i gori. Slovenci su zaista grubo i duboko prekršili arbitražni sporazum. Hrvatska tu odluku ne priznaje. Sasvim je sigurno iz njihovih reakcija da sljedeća stepenica za Schengen neće biti nimalo jednostavno. Bojim se da će tu biti i nekih drugih zemalja sa zadrškom”.

“Nije to jednostavan posao. Meni se čini da je premijer Plenković 2018. u jednoj izjavio bio rekao da će Hrvatska ući u Schengen za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om 2020., ali je sada jasno da se to neće dogoditi. Što se tiče odnosa Slovenije i Hrvatske, mislim da nitko ne radi na tome da se ti odnosi poboljšaju. Kada vidite broj susreta između Pahora i Grabar-Kitraović, broj susreta je ogroman, ali oni ne mogu rješavati ta pitanja, a susreta dviju Vlada gotovo da i nema”, dodaje.

Komentirala je i poziciju Slovenije u pogledu Hrvatske u Europskoj uniji.

“Slovenija je članica Europske unije i ona je 2009. tu poziciju koristila. Sada je Hrvatskoj lakše, s obzirom na to da smo i mi zemlja članica. U slučaju arbitražnog suda i odluke arbitražnog suda, Slovenija je udarila na nešto temeljno u Europskoj uniji, a to je vladavina prava. Mi smo kao država to premalo internacionalizirali i premalo smo o tome govorili”, ističe Kosor.

“Pismo, odnosno reakcija slovenskih europarlamentaraca, jasno pokazuje klimu i ozračje onih koji donose odluke u Sloveniji. Politička borba će biti teška. Ja mislim da bi Hrvatska koja je izašla iz arbitražnog sporazuma, trebala zapravo prva ponuditi vraćanje za stol. Po onom istom principu kao što je to bilo i prije – tiha diplomacija i dva premijera. Nama je sada u interesu da što prije uđemo u Schengen i ja bih, da sam u prilici, odmah tražila razgovor sa slovenskim premijerom. Nema drugog puta nego razgovor”, dodaje.

Kosor smatra kako smo mi sada dobili jednu malu nagradu Europske komisije.

“Sigurno je da će slovenski političari neprekidno vraćati tu činjenicu u fokus – da Komisija na odlasku zadnjeg dana donsoi odluku o Schengenu. Iako je to nevažno, kad se odluka donese onda je donesena. Bojim se da će bitijoš nekih zadrški. Treba neprekidno raditi i ne treba imato osjećaj da se čovjek ponižava kad kao premijer traži razgovore”, kazala je Kosor.

Ističe kako joj je jako teško procijeniti kada bi se mogla dogoditi odluka o ulasku u Schengen te kako tek treba vidjeti hoće li se još netko javiti s primjedbom.

Na pitanje zašto Hrvatska ne može staviti tu temu na dnevni red tijekom predsjedanja, Kosor smatra kako Hrvatska može stvarati prijatelje u to doba.

“Tako da netko od europskih prijatelja hrvatski ulazak u Schengen potakne kao prioritet o kojem treba razgovarati. Sve je stvar diplomatskih nastojanja i dogovora, a to je težak rad i zahtijeva puno energije. Ne vidim dosta energije, s obzirom na činjenicu da je puno problema u Hrvatskoj oko kojih je Vlada zabavljena”, smatra Kosor.

Sindikati i štrajkovi

Komentirala je i situaciju s prosvjedima sindikatima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

“Naravno da se mora naći rješenje, ali rješenje je samo u socijalnom dijalogu, koliko god to demagoški zvučalo. I u Vladi prije nego što sam bila predsjednica Vlade, bila sam zadužena za pregovore sa sindikatima. Vidjelo se da su ministri koji su zaduženi za taj dijalog bili potpuno neuspješni. Prije ili kasnije mislim da će Andrej Plenković biti prisiljen na razgovore sa sindikatima”, rekla je Kosor.

“Proklamiranje da je mirovinska reforma jedina koja će spasiti državni proračun i odustajanje od mirovinske reforme, najava kupnje borbenih aviona, najava kupnje Ine. To su sve projekti koji su dodatno dali vjetar u leđa sindikatima u zaključivanju da novca ima. Izlasku premijera za saborsku govornicu bez dijaloga sa sindikatima da će dati povećanje od 6 i nešto posto, trebao je prethoditi razgovor i dijalog za stolom”, dodaje.

Ministar Marić je kazao kako je ponuda Vlade finalna i kako nema mogućnosti za dodatne promjene.

“Teško da može biti vjerodostojno da čovjek tu kaže – sad je tu kraj. To što je ministar Marić rekao može značiti točka, a može značiti i ništa”, ističe Kosor.

“Ministar Marić je bio zaista uspješan u konsolidaciji, međutim hoće li biti i sljedeće godine? Je li Vlada u odlasku stvorila nove obaveze za Vlade koje dolaze?”, pita se Kosor.

Kampanja za predsjedničke izbore i strategija aktualne predsjednice
Upitana o strategiji Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće predsjedničke izbore, Kosor je kazala: “Mislim da zasad nema strategije. U slučaju ovih strašnih događaja i silovanja maloljetnice u Zadru, to su pitanja o kojima predsjednik države, a pogotovo ako je žena ima što za reći urbi et orbi”.

“Čini se da kampanju vodi Vlada za ove izbore. Ako aktualna predsjednica ostane predsjednica, pripisivat će se to kao veliki uspjeh Andreja Plenkovića. Međutim, mislim da već sad ta strategija ima pukotina”, zaključuje Kosor.

Facebook Komentari