Sastanak koalicije, Marić otkrio o čemu su razgovarali: Ideja je da u prvoj polovici studenog krenemo u donošenje proračuna

Nakon večerašnjeg sastanka koalicijskih partnera u zgradi Vlade medijima se obratio ministar financija Zdravko Marić.

Otkrio je da je su teme sastanka bile državni proračun za iduću godinu, rebalans proračuna za ovu godinu i detalji porezne reforme. – Ideja je da svi ti akti budu na idući tjedan na Vladi i onda se u u prvoj polovici 11. mjeseca krene s procedurom u Saboru – rekao je Marić.

– Svi se slažemo da je okvir proračuna i javnih financija dobar te da ga treba takvim i ostaviti. Da se troši onoliko koliko se može uprihodovati. Prije ljeta smo donijeli smjernice fiskalne politike, u to sve treba uklopiti ove momente koji su se sada dogodili – istaknuo je Marić.

Upitan hoće li HNS podržati proračun, odgovorio je: – Vidjet ćemo, ali vjerujem da hoće. U konačnici, dobro je da smo se našli danas. Suzdržavam se od imputiranja. Pitajte njih jesu li zadovoljni, ali stekao sam dojam da se slažemo u okviru smjera javnih financija.

Najavio je kako će se lokalnim vlastima kompenzirati sredstva za povećanje neoporezivog dijela dohotka, ali i kako se ne odustaje od ranije donesene ‘mjere za mlade’. – To nije savršena mjera, ali mislim da nije diskriminatorna.

Jedno od pitanja bilo je i o ranijim izjavama Milana Bandića o poreznoj reformi, javlja N1.

– Imali smo malu raspravu o tome. Sutra ćemo nastaviti dijalog s većim fokusom na porezni dio. Kao što smo već najavili, prva predložena mjera za mlade, u smislu poreza na dohodak – rekli smo da tu nije predložena kompenzacija. S druge strane, rekli smo da će za povećanje osnovnog osobnog dobitka s 3.800 na 4.000 kuna, biti kompenzacijska mjera. U ovom trenutku razmatrali smo načine kako to provesti u djelo. Ono što je najvažnije za lokalne čelnike, načelnike, gradonačelnike i župane – taj dio će biti kompenziran. Ali kad gledamo ukupnu politiku plaća, ako netko negdje gubi ili smatra da ne dobija dovoljno – ako uzmete ovaj prijedlog povećanja osnovice u tri navrata iduće godine po dva posto, lokalna zajednica će od toga imati koristi – naveo je Marić.

Na upit novinara koliko se diže minimalna plaća odgovorio je: – Strpite se, sa sjednice Vlade ćete čuti sve.

Na pitanje ima li prostora za povećanje osnovice plaća, s obzirom na zahtjeve nekih sindikata da plaće rastu 18 posto, Marić odgovara: – Znate kakvi su nam limiti državnog proračuna za iduću godinu, njih se držimo. Ta je mjera usko vezana uz prihodnu stranu i na neki način odgovor je vrlo jasan – sve u skladu s mogućnostima.

Na ponovljeno pitanje znači li to da je 6 posto maksimum koji Vlada nudi, odgovara: – Tako je.

Ministar Marić na kraju svog obraćanja je istaknuo kako “iz ove Vlade neće dolaziti prijedlozi koji ugrožavaju stabilnost javnih financija i gospodarstva”.

Facebook Komentari