Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja

Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske okupilo se na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja u Čakovcu, a podršku ovom događaju pružio je i ministar turizma Gari Cappelli, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Darinko Kosor i župan Međimurske županije Matija Posavec.

U pozdravnim govorima i uvodnoj prezentaciji predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak i Vedran Jakominić naglasili su kako je grad Čakovec danas domaćin iznimno važnog događaja za razvoj ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj.

„Tijekom prošlih mjeseci otvorili smo važan dijalog s predstavnicima vlasti i želimo nastaviti u tome smjeru. Struka je ta koja je na kraju egzekutor, a država je regulator. Želimo dobro poslovati, plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Danas smo kroz tri panela obuhvatili važne teme primjene modela Kravata u ugostiteljstvu, poreznog i administrativnog opterećenja i izazove u ljudskom potencijalu, prvenstveno kroz nedostatak radne snage koji smo svi osjetili“, najavili su Medak i Jakominić.

Prva panel rasprava fokusirala se na predstavljanje modela Kravata, a odmah na početku predsjednik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak naglasio je da se bilo koji proizvod može prezentirati te da ako postoji sinergija – sve se može napraviti.

„Zato nam trebaju Metro, Veronika, PIK… Kravatu nosi milijardu ljudi u svijetu i ona je simbol uglađenosti i simbol ugostiteljstva. Ovim projektom može se potaknuti tri do pet milijardi kuna proizvodnje. Ugostitelji su na 15 milijardi od 125 milijardi maloprodaje, a u Americi je ugostiteljstvo preraslo maloprodaju“, rekao je Medak.

Direktor prodaje svježeg mesa PIK Vrbovec Boris Cvetković istaknuo je da je Model kravata odlična priča te da surađuju s preko 100 farmi diljem Hrvatske.

„Tržište se jako mijenja. Imamo problema u realizaciji, treba razmišljati globalno i djelovati lokalno“, rekao je Boris Cevtković.
Veronika Šurbek iz tvrtke Veronika rekla je da se oni susreću s problemom dostave.

„Jedini smo proizvođač isključivo hrvatskog mlijeka, ali nemamo potvrdu da je domaće. Mlijeko hrvatskih farmi koriste i oni koji proizvode iz uvozne sirovine. Sir je proizveden u RH, ali s mlijekom iz uvoza. Treba poticati domaću proizvodnju“, rekla je Šurbek.

Direktorica i članica Upravnog odbora Prima grupe Gordana Pušetić rekla je da su vertikalno integrirani na 57 lokacija, da koriste materijale iz Hrvatske te da je hrvatski hrast najkvalitetniji u Europi.

Filip Gajer iz Metroa rekao je da oni nisu trgovački lanac nego 30 posto poslovanja rade kroz dostavu.

„Domaći proizvodi su zastupljeni i imamo partnerske odnose. Svjesni smo da bez ugostitelja ne bi postojao taj dio biznisa – 60% biznisa nam je Horeca“ , rekao je Gajer.

Mladen Vojković, direktor tvrtke WYG govorio je o projektu promoviranja Hrvatske kao gastro destinacije u svrhu boljeg razvoja turističke ponude.
„Bavili smo se i malim proizvođačima. Istraživanjem rada malih proizvođača zaključili smo da postoje problemi oko dostave. Razvili smo strateški dokument operativne naravi koji radi na promociji hrvatske gastronomije i poboljšanju kapaciteta“, rekao je Vojković.

Druga panel rasprava bavila se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane.

Na raspravi su sudjelovali Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta, Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Vilma Tolić iz IPRH (Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske), Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa i Žakline Troskot, poduzetnica i vlasnica slastičarnice Amelie.

Svi sudionici su se složili da postoje brojni izazovi s kojima se susreću ugostitelji, ali i da je zadatak države pojednostaviti propise kako bi se poduzetnici mogli maksimalno fokusirati na razvoj poslovanja.

Tom prilikom Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac pozvala je Vedrana Jakominića, predstavnika Koordinacije ugostitelja Hrvatske na sastanak, kako bi detaljnije razgovarali o ovoj problematici.

Treća panel rasprava bavila se važnim pitanjem iseljavanja, radne snage i edukacijom.

Facebook Komentari