33.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja

Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja

Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske okupilo se na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja u Čakovcu, a podršku ovom događaju pružio je i ministar turizma Gari Cappelli, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Darinko Kosor i župan Međimurske županije Matija Posavec.

U pozdravnim govorima i uvodnoj prezentaciji predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak i Vedran Jakominić naglasili su kako je grad Čakovec danas domaćin iznimno važnog događaja za razvoj ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj.

„Tijekom prošlih mjeseci otvorili smo važan dijalog s predstavnicima vlasti i želimo nastaviti u tome smjeru. Struka je ta koja je na kraju egzekutor, a država je regulator. Želimo dobro poslovati, plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Danas smo kroz tri panela obuhvatili važne teme primjene modela Kravata u ugostiteljstvu, poreznog i administrativnog opterećenja i izazove u ljudskom potencijalu, prvenstveno kroz nedostatak radne snage koji smo svi osjetili“, najavili su Medak i Jakominić.

Prva panel rasprava fokusirala se na predstavljanje modela Kravata, a odmah na početku predsjednik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak naglasio je da se bilo koji proizvod može prezentirati te da ako postoji sinergija – sve se može napraviti.

„Zato nam trebaju Metro, Veronika, PIK… Kravatu nosi milijardu ljudi u svijetu i ona je simbol uglađenosti i simbol ugostiteljstva. Ovim projektom može se potaknuti tri do pet milijardi kuna proizvodnje. Ugostitelji su na 15 milijardi od 125 milijardi maloprodaje, a u Americi je ugostiteljstvo preraslo maloprodaju“, rekao je Medak.

Direktor prodaje svježeg mesa PIK Vrbovec Boris Cvetković istaknuo je da je Model kravata odlična priča te da surađuju s preko 100 farmi diljem Hrvatske.

„Tržište se jako mijenja. Imamo problema u realizaciji, treba razmišljati globalno i djelovati lokalno“, rekao je Boris Cevtković.
Veronika Šurbek iz tvrtke Veronika rekla je da se oni susreću s problemom dostave.

„Jedini smo proizvođač isključivo hrvatskog mlijeka, ali nemamo potvrdu da je domaće. Mlijeko hrvatskih farmi koriste i oni koji proizvode iz uvozne sirovine. Sir je proizveden u RH, ali s mlijekom iz uvoza. Treba poticati domaću proizvodnju“, rekla je Šurbek.

Direktorica i članica Upravnog odbora Prima grupe Gordana Pušetić rekla je da su vertikalno integrirani na 57 lokacija, da koriste materijale iz Hrvatske te da je hrvatski hrast najkvalitetniji u Europi.

Filip Gajer iz Metroa rekao je da oni nisu trgovački lanac nego 30 posto poslovanja rade kroz dostavu.

„Domaći proizvodi su zastupljeni i imamo partnerske odnose. Svjesni smo da bez ugostitelja ne bi postojao taj dio biznisa – 60% biznisa nam je Horeca“ , rekao je Gajer.

Mladen Vojković, direktor tvrtke WYG govorio je o projektu promoviranja Hrvatske kao gastro destinacije u svrhu boljeg razvoja turističke ponude.
„Bavili smo se i malim proizvođačima. Istraživanjem rada malih proizvođača zaključili smo da postoje problemi oko dostave. Razvili smo strateški dokument operativne naravi koji radi na promociji hrvatske gastronomije i poboljšanju kapaciteta“, rekao je Vojković.

Druga panel rasprava bavila se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane.

Na raspravi su sudjelovali Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta, Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Vilma Tolić iz IPRH (Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske), Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa i Žakline Troskot, poduzetnica i vlasnica slastičarnice Amelie.

Svi sudionici su se složili da postoje brojni izazovi s kojima se susreću ugostitelji, ali i da je zadatak države pojednostaviti propise kako bi se poduzetnici mogli maksimalno fokusirati na razvoj poslovanja.

Tom prilikom Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac pozvala je Vedrana Jakominića, predstavnika Koordinacije ugostitelja Hrvatske na sastanak, kako bi detaljnije razgovarali o ovoj problematici.

Treća panel rasprava bavila se važnim pitanjem iseljavanja, radne snage i edukacijom.

Najnovije

Još iz rubrike