U središte Barcelone stiglo više od pola milijuna Katalonaca, ima sukoba s policijom

U Kataloniji se ovog petka odvija opći štrajk i prosvjed zbog zatvorskih kazni za devet čelnika koji su organizirali referendum za neovisnost 2017. godine. To je peti dan demonstracija za neovisnost, protiv presude španjolskog Vrhovnog suda, što je dovelo do nemira u Barceloni i drugim gradovima.

Popodne je 525.000 ljudi preplavilo bulevar Passeig de Gràcia u središtu grada, nakon trodnevnih marševa širom zemlje koji su se protezali više od 100 kilometara i blokirali glavne autoceste i ceste duž rute.

Oko 18 sati na aveniji Via Laietana počeli su sukobi između španjolske policije i prosvjednika koji su zapalili barikade. Prosvjedi za neovisnost održani su u cijeloj Kataloniji.

Razlozi štrajka

Sindikati koji se zalažu za neovisnost Katalonije, Intersindical-CSC i IAC pozvali su na štrajk neposredno prije odluke sudaca o katalonskim političarima koji su organizirali referendum.

Kažu da je razlog štrajka taj što njihovi dugogodišnji zahtjevi još nisu ispunjeni, uključujući veće minimalne plaće i mjere promicanja ravnopravnosti.

Iako niti jedan sindikat nije izričito spomenuo presudu Vrhovnog suda, jer zakon zabranjuje sindikatima da štrajkaju iz političkih razloga, kažu da se zalažu za nacionalna prava Katalonije, za koja vjeruju da utječu i na radna prava, pišu Katalonske vijesti.

Facebook Komentari