Šeparović o odluci Gradskog vijeća Vukovara o ćirilici i odluci Ustavnog suda o tome

Gradsko vijeće Vukovara danas je objavilo zaključak u kojem stoji da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Suprotno je to odluci Ustavnog suda koji je u srpnju ove godine odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara komentirao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

– Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda. U pravilu se u predizborno vrijeme Ustavni sud suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke poslijedice. Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija, izjavio je u pisanom odgovoru za HRT predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Gradonačelnik Vukovara danas je, podsjetimo, rekao kako “nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”.

Penava statut na ćirilici bacio na pod: Ovo je čin agresije. Uzori su vam četničke šubare. Zanima vas ćirilica, ali ne silovane žene i mrtva djeca!

Facebook Komentari