U Kataloniji i dalje vrije. Tisuće prosvjednika, pristaša katalonske neovisnosti iz pet većih gradova, marširaju prema Barceloni

U Kataloniji i dalje vrije. Tisuće prosvjednika, pristaša katalonske neovisnosti iz pet većih gradova, marširaju prema Barceloni, gdje će sutra velikim prosvjedom i općim štrajkom tražiti oslobađanje 9 katalonskih čelnika. Presuda prema kojoj su osuđeni na devet do 13 godina zatvora – potaknula je val prosvjeda i sukoba s mnogo ozlijeđenih, piše HRT.

U maršu se kasno sinoć prosvjednicima pridružio i predsjednik katalonske vlade Quim Torra. Izjavio je kako ako se među prosvjednicima u Kataloniji nalaze ubačene osobe i provokatori koji nastoje kompromitirati nenasilni pokret za nezavisnost. Naime, nakon nereda koji već treći dan potresaju Kataloniju mnogi se pitaju hoće li miroljubivi pokret za nezavisnost posegnuti za nasiljem u ostvarenju svojih ciljeva.

Vatreni plamenovi i policijske sirene obasjavale su Barcelonu prošlu noć dok se u zraku osjećao vonj paljevine. Prosvjednici su bacali limenke, kamenje i bengalke na policiju pokušavajući probiti željezne barijere te doći do zgrade španjolske središnje vlade koju smatraju odgovornom za zatvorske kazne dužnosnicima. Policija je odgovorila palicama i gumenim mecima.

Nakon dva dana sukoba bilo je ozlijeđeno više od 200 osoba, među kojima oko 60 policajaca. Uhićeno je više od 30 osoba. U Kataloniju su poslane dodatne policijske snage, organizator španjolske nogometne lige traži premještanje utakmice Barcelone i Real Madrida zakazane za deset dana, dok španjolska oporbena desnica poziva na uvođenje zakona o izvanrednim situacijama, piše HRT.

Facebook Komentari