Štrajk prosvjetara u četiri županije, Divjak: Važno je sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku

I danas je nastavljen štrajk prosvjetara u osnovnim i srednjim školama. Danas štrajkaju škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, a štrajk prosvjetara nastavlja se i slijedećeg tjedna. Najavljuje se i štrajk na fakultetima.

Konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama najavljena je za 12 sati, kada će objaviti daljnje poteze.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je uoči današnje sjednice Vlade kako najavljeno povećanje plaća svima dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

“Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog”, kazala je Divjak. Na pitanje hoće li HNS inzistirati da se koeficijenti reguliraju do donošenja novog proračuna odgovorila je: To je pitanje za HNS, koliko sam ja razumjela poruku, u paketu je to prihvatljivo”.

Podsjetimo, jučer je premijer u Saboru najavio kako Vlada nudi nudi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala po 2 posto. Prosvjetni sindikati poručili su kako to ne rješava ni jedan problem radnika u prosvjeti. Povećanjem osnovice jednakim za sve, još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, poručuju, piše HRT.

Facebook Komentari