Jakelić: Postoje i najave povećanja troškova poslovanja

Najavljeno povećanje plaća od 6,12 posto državnim i javnim službenicima bila je tema u Mreži Prvog Hrvatskog radija.

Što znači povlačenje paketa o izmjeni Zakona o radu iz hitne saborske procedure, je li Vlada popustila pred zahtjevima poslodavaca i hoće li se postići nagodba sa sindikatima u štrajku odgovarali su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Ministar Aladrović je rekao kako Vlada zagovara horizontalni pristup prema povećanju plaća za javne i državne službenike. To je, kako je rekao, bilo povećanje u nekoliko navrata, što kumulativno iznosi 11,5 posto. Ističe kako su se u posljednje vrijeme pojavili određeni zahtjevi za korekcijom koeficijenata, iako su temeljni i granski kolektivni ugovori zaključeni.

Aladrović: Vladi je stalo do javnih i državnih službenika

– Prijedlog je da se plaće korigiraju tri puta po dva posto u sljedećoj godini. U kontekstu vremena u kojem živimo i u kontekstu makroekonomskog rasta koji imamo, mislim da svi dionici mogu biti zadovoljni s ovakvim porastom plaća, rekao je i dodao kako ova Vlada jasno pokazuje kako joj je stalo do javnih i državnih službenika.

Pleša: Uobičajeno da socijalni partneri pregovaraju

Pleša je istaknuo kako je ovo što je premijer rekao izazvalo iznenađenje, zato što je uobičajeno da socijalni partneri pregovaraju o tako važnoj temi.

– Mi u pregovaračkom procesu ne pregovaramo samo o osnovici, već i o nekim drugim materijalnim i nematerijalnim pravima, kao što je božićnica, topli obrok, rekao je i naglasio kako je povećanje od 6 posto dobra vijest o kojoj će razgovarati i kroz sindikalna tijela odlučiti o tome.

– Ovim potezom Vlada je pokazala kako razumije i one sindikate koji su u štrajku i kako shvaća njihove zahtjeve. Ovim povećanjem ne diskriminiramo ostale skupine, naglasio je Aladrović i dodao kako Vlada pokazuje da je spremna povećati plaće i nagraditi. Istaknuo je kako je premijer vrlo jasno rekao kako će sustav koeficijenata biti temeljito analiziran i to će raditi neovisni stručnjaci.

Jakelić: Postoje i najave povećanja troškova poslovanja

Jakelić je rekao kako HUP dugi niz godina zagovara ozbiljne reforme, ali one do danas nisu vidljive. S druge strane, kako kaže, postoje najave povećanja troškova poslovanja.

– Kroz najavljenu poreznu reformu, mi ćemo negdje dobiti, a negdje izgubiti. Već sada imamo rezignaciju i nezadovoljstvo jedinica lokalnih samouprava, koje će ostati bez dijela poreza na dohodak, kroz nove pakete mjera za mlade. Porezne izmjene će utjecati na lokalne proračune i već sada se dižu cijene komunalnih naknada i svih lokalnih prihoda koji utječu na poslovanje tvrtki na tim područjima, istaknuo je Jakelić i naglasio kako se s time u vezi napravilo vrlo malo.

– Što se tiče parafiskalnih nameta, u jednom trenutku se počelo raditi na toma, ali sada na tome postoji zastoj, rekao je. Sve ono što ima implikacije troškova u Hrvatskoj, s time bismo se trebali napokon početi baviti, kazao je Jakelić i naglasio kako je socijalni dijalog veoma važan i kako treba sjesti za stol i argumentirano razgovarati, zato što je to jedini način da se riješe problemi.

– Sve ovo što danas imamo je nedostatak komunikacije sva tri socijalna partnera, zaključio je.

Pleša se složio s Jakelićem glede potrebe razgovora između socijalnih partnera. Na pitanje hoće li ove odluke Vlade dovesti do neslaganja između sindikata i je li ovo pokušaj Vlade da stvori nejedinstvo među sindikatima, Pleša je rekao kako je percepcija da su sindikati jedna homogena cjelina, kriva, zato što su sindikati primarno interesne skupine te se ponekad čini da su ti interesi suprotstavljeni.

– Svaki sindikat treba štititi interese svojih članova, a zajednički pokušati djelovati tamo gdje se pokaže zajednički interes, istaknuo je Pleša.

Aladrović je naglasio da je Vlada jasno izrazila svoje stavove i da što se tiče prijetnji nekih koalicijskih partnera da će izaći iz koalicije, HDZ je taj koji se ne treba bojati izbora i u to su čvrsto uvjereni.

Facebook Komentari