Marić o obećanom povećanju osnovice plaća 6,12 posto: Slijedi revizija Uredbe o složenosti poslova

Najavu premijera Andreja Plenkovića u Saboru da Vlada planira povećati osnovice plaća u javnim i državnim službama za 6,12 posto, povećati minimalnu plaću i neoporezivi dio dohotka te odgoditi smanjenje stope PDV-a – u Dnevniku HTV-a komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

– Povećanje osnovica ovisno o datumima, proračun će stajati od milijarde do 1,2 milijarde kuna. Povećanje osnovnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna stajat će oko 500 milijuna kuna, za što ćemo osigurati kompenzacijsku mjeru za jedinice lokalne uprave i samouprave, kazao je ministar Zdravko Marić. Sveukupno dolazimo na 1,8 milijardi što iznosi nivo jednog postotnog boda PDV-a od čijeg se spuštanja odustalo, dodao je. Pretpostavke su da povećanja kreću na početku godine, zatim u prvoj polovici godine, sredini i drugoj polovici godine, kazao je.

Za pritisak na Vladu kazao je da nije ništa neobično obzirom da ulazimo u kraj političkog ciklusa. Napomenuo je kako do ugroze javnih financija neće biti. Puno smo toga učinili i odgovorno se odnosimo prema novcu poreznih obveznika, kazao je. Dodao je kako je izrada proračuna za iduću godinu u završnoj fazi te da je ova ponuda Vlade u skladu sa svim što su dosad govorili i u skladu s mogućnostima. Zahtjeve sindikata smatra legitimnima, ali opravdanosti za štrajk više nema.

Napomenuo je da će idućih mjeseci krenuti u reviziju Uredbe o složenosti poslova, tj. koeficijentima. To se prijašnje vlade, u neku ruku nisu usudile, dodao je u Dnevniku na HTV-u.

VIDEO Plenković u Saboru: Svim državnim službenicima ćemo povećati plaću 6,12 posto; Počelo iznošenjem Pernara i performansom Bulja

Facebook Komentari