Sutkinja za mladež načelno o silovanju u Zadru: Sudac i državni odvjetnik nikada ne mogu odgovarati za određeni postupak i davanje mišljenja u pojedinom predmetu

Javnost je šokirana viješću iz okolice Zadra gdje su sedmorica mladića gotovo godinu dana više puta grupno silovali 15-godišnju djevojku. Sve su to navodno snimali te maloljetnicu ucjenjivali i prijetili da će snimke poslati njezinim roditeljima, čime su iznuđivali nove seksualne odnose. Bivši dečko koji je bio dio te skupine navodno ju je i više puta pretukao.

Policija je protiv mladića podnijela kaznene prijave, no sudac ih je pustio na slobodu iako žive u istome mjestu kao i žrtva. Viješću je zgrožena i predsjednica koja se oglasila putem društvenih mreža.

“Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kratko se osvrnuo na slučaj i poručio da je policija svoj posao obavila u skladu sa zakonom.

Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić gostujući u RTL-u Danas nije htjela komentirati konkretni slučaj iz Zadra jer je još u istrazi i o njemu zna vrlo malo, većinom iz medija. No kazala je kako su kaznena djela protiv spolne slobode, gdje su počinitelji mlađi punoljetnici, i na Županijskom sudu u Zagrebu česta.

U zadarskom slučaju žrtva je 15-godišnja djevojka, zapravo dijete. Peto Kujundžić je opisala kako teče sudski postupak: ”To je završetak 8. razreda osnovne škole. Ako je takva djevojčica žrtva kaznenog djela, ona mora imati jako veliku zaštitu. Kao žrtva, osim što ima pravo na opunomoćenika koji će biti plaćen iz proračunskih sredstava suda, ona ima pravo na savjete i upozorenja savjetnika koji će joj reći što slijedi, nekog tko će pratiti slučaj zajedno s njom. Ona ima pravo da bude zaštićena od bilo kakve odmazde ili zastrašivanja.”

Na pitanje je li moguće da žrtva nije ispitana, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu pojašanjava: ”Kada se uhiti neki osumnjičenik kaznenog djela, ako ga policija dovede k sucu istrage i ako državni odvjetnik zatraži određivanje istražnog zatvora, tada naravno da ne može prije toga biti ispitana žrtva. Međutim, kad se radi o spolnom kaznenom djelu, kad su djeca u pitanju, policija je u roku od tri dana dužna obavijestiti da se takav slučaj dogodio. Kada prijava dođe do državnog odvjetnika, on je dužan sucu istrage predložiti hitno ispitavanje žrtve, u ovom slučaju videolinkom uz posebne stručne osobe koje znaju raditi forenzički intervju.”

Danas su Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasi me, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA zatražile od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja.

”Sudac i državni odvjetnik nikada ne mogu odgovarati za određeni postupak i davanje mišljenja u pojedinom predmetu koji radi. Vezano za predmet koji radi, on može biti žalbeni i neko drugo tijelo, u ovom slučaju Izvanraspravno vijeće ili Viši sud će odlučivati. Dakle, ne stegovni postupak”, kaže Peto Kujunžić.

Glasnogovornik suda u Zadru Hrvoje Visković za sve je okrivio medije rekavši da je percepcija građana u ovom slučaju vođena bombastičnim naslovima, čiji je cilj što veća čitanost, a da nije vođena činjenicama.

”Kaznena djela protiv spolne slobode imaju određenu težinu kako za suca tako i za rad državnog odvjetnika, opunomoćenika, branitelja. Jako se zauzimam da imamo specijalizaciju sudaca. Da imamo suca koji zna raditi takve predmete. Nažalost, naši suci istrage su određeni godišnjim rasporedom predsjednika suda. Mogu biti određeni da na godinu dana rade te poslove, a onda netko drugi”, zaključuje gošća RTL-a Danas.

Facebook Komentari