Novaković će o pritiscima na Povjerenstvo razgovarati s nekoliko institucija, uključujući GRECO, OECD i Europsku komisiju

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, sazvala je konferenciju za medije, na kojoj je kazala da će o pritiscima na Povjerenstvo i novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa razgovarati s nekoliko institucija, uključujući GRECO, OECD i Europsku komisiju.

“Poslali smo pismo GRECO-u. Pristupio nam je OECD, a danas ćemo imati sastanak s predstavnikom Europske komisije na temu stanja u Hrvatskoj i novog zakona (Zakon o sprječavanju sukoba interesa, op.a.). S gospodinom smo već dva puta razgovarali, sad je u Hrvatskoj i najavio se na sastanak”, kazala je na početku konferencije za medije Nataša Novaković.

Od novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa očekuje, kaže, da se – krene od početka.

“Očekujemo novu radnu skupinu, da se krene od početka, da se ne ide s onim prijedlogom – niti onim koji je bio u javnoj raspravi, niti s onim za kojeg ne znamo kako izgleda.”

Premijerove izjave s konferencije za medije u petak, kaže, ne doživljava osobno, piše N1.

“Neću komentirati na osobnoj razini. Sve što je rekao na izvanrednoj presici mogao je doći kod nas i reći na sjednici”, rekla je Novaković.

“Mi smo čak nudili Vladi i Saboru okrugli stol na kojem bismo raspravljali gdje vide problem vezano za Zakon o sukobu interesu. Vlada nam nije odgovorila”, dodala je šefica Povjerenstva, Napomenula je da “mi ne vodimo rat protiv nikoga, mi donosimo odluke jer je to naš posao. Ima i puno pozitivnih primjera dužnosnika, koji su nas pitali, tražili za savjet. Mi ćemo i dalje raditi s punim integritetom i savjesno kako i do sada’, zaključila je Novaković.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u petak je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj se osvrnuo na odluku Povjerenstva u slučaju imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u ujedinjenom Kraljevstvu.

“Motiv našeg današnjeg susreta je današnja odluka Povjerenstva, koja očito nije donesena jednoglasno, koliko sam ja mogao čuti otprilike rezultatom 3:2. Budući da se radi o jednoj štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva i budući da odluka meni čini neku malu štetu, mislim da je fer da se čuje i druga strana”, rekao je Plenković novinarima u petak.

“Ovo je bio diskvalificirajući autogol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu”, kazao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara o odluci Povjerenstva, piše N1.

Facebook Komentari