Divjak: Zabraniti štrajk u školama ne bi bilo ni demokratski ni uputno

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, sudjelovala je na svečanosti otvaranja nadogradnje Osnovne škole dr. Mate Demarina i školske sportske dvorane u Medulinu, vrijedne oko 42 milijuna kuna. Nakon što je obišla školu, ministrica je odgovarala na pitanje novinara vezano uz štrajk u školi i odnose u Vladi.

“Vrijeme je da se izdignemo iznad stranačkih i različitih interesa i jasno kažemo – obrazovanje je prioritet, učitelji su ti koji su ključni i sjednimo za stol i vidimo što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad i da za to imamo argumente što, kako i u kojem periodu. Ne smijemo dozvoliti da djeca budu taoci politike, koja se ne može dogovoriti sa sindikatima vezano uz to što je izvedivo”, rekla je Divjak.

Istaknula je da, unatoč tome što do sastanka nje i premijera nije došlo, pozitivna je stvar što postoji otvorenost na dijalog. “Do toga mora doći. Imamo pravo na štrajk, ali moramo i inzistirati na pravu djece na kvalitetno obrazovanje i obzirom da imamo ta dva prava koja se u ovom trenutku pomalo bore za svoj prostor, moramo razmišljati kako prioritet dati pravu djece na obrazovanje, a da istovremeno realno sagledamo i kažemo kako ćemo ispuniti zahtjev koji je jasno argumentiran – da ne smiju plaće profesora i učitelja biti najniže. Poruka je važna, bez učitelja nema kvalitetnog obrazovanja i moramo napraviti sve da našoj djeci osiguramo kvalitetno obrazovanje, jer to nam je jedina šansa za razvoj”, rekla je Divjak.

Ministrica je rekla da je teško reći koliko dugo sustav može funkcionirati u situaciji cirkularnog štrajka. “Posljedično se gubi manje sati, ali ni to ne može trajati do u beskonačnost. Kurikulum je zadan, ionako se mora gradivo i ishodi učenja postići, sigurno će biti nadoknade i treba raditi na tome da ova izvanredna situacija završi”, rekla je Divjak.

Upitana može li se učiteljima zabraniti štrajk, Divjak je rekla da smatra da to ne bi bilo ni demokratski, a ni uputno. “Ustavom je zajamčeno pravo na štrajk, a treba raditi i otvoriti dijalog da odgovorimo na najvažnije pitanje – koje je opravdanje da učitelji imaju najmanji koeficijent složenosti poslova”, rekla je ministrica.

Što se tiče izjave Milana Bandića, koji je rekao da neće podržati nijedan prijedlog Vlade dok se plaće ne povise za 6 posto, ministrica je rekla da je dobro da je shvatio okvir u kojem se mora raditi. “Zato je važno imati konzistentnu politiku, a ne populizam. Na Vladi je da taj dijalog otvorimo i kažemo kako ćemo cilj postići i u kojem periodu”, rekla je Divjak.

“Rješenje je da učitelji i nastavnici dobiju primjereni status u društvu, što podrazumijeva da sigurno ne mogu imati najniži koeficijent složenosti posla. Učenici, učitelji moraju biti naš prioritet. Ne smijemo ulaziti u rovove koji nas sprečavaju u postizanju ciljeva”, rekla je Divjak.

Dodala je da je činjenica što je ona predstavnica struke, a ne političarka, u ovoj situaciji “baš dobro”. “Ono što ja zagovaram su jasni argumenti, strateški plan kažu ne što su nam ciljevi, nego kako ćemo do toga doći. Ne možemo reći da je obrazovanje prioritet, a da to ne popratimo konkretnim ulaganjima koje će svi razumjeti. Ako tako ne postavimo, ne možemo kao društvo naprijed”, rekla je Divjak.

Facebook Komentari