Pupovac kod Stankovića o štrajku prosvjetara, izborima, koaliciji, HVIDRA-i

Ad

Milorad Pupovac (SDSS) je gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” izjavio da stanje u prosvjeti već godinama nije dobro.

Vlada je 2008. znatno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme da se nakon krize realizira ono što je obećano, onda se to nije realiziralo, već se razvlačilo u nekoliko “porcija”.

– To se osjeti na uvjetima rada, entuzijazmu, kvaliteti. Plaće su samo jedan od segmenata. Onda kada nastavnici, profesori i učitelji vide da se nekima drugima povećava plaća, onda je teško njima reći da im se ne može podići plaća, kazao je Pupovac.

Odgovarajući na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića misli li da će pasti Vlada zbog pritiska HNS-a Pupovac je kazao da, ako tako treba biti, neka bude.

– Ako treba pasti, neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis, izjavio je.

Istaknuo je i da HNS nije uputio Vladi ultimatum. Dodaje da je HNS i ušao u ovu koaliciju da u obrazovanju napravi reformu, poboljšava uvjete rada.

– Ako tu neće biti dogovora između HNS-a i ostalih članova koalicije, onda ćemo mi naše kolege iz HNS-a potkopavati, rekao je.

Istaknuo je i da SDSS nije odlučio o tome koga će podržati na predsjedničkim izborima.

– Mi smo vrlo aktivni promatrači cijeloga procesa. Iz toga bi moglo proizaći da u jednom trenutku SDSS pozove birače da glasuju za nekoga, dodaje. Želimo da se kampanja koja je počela od izrazito desne pozicije vrati prema centru i tada ćemo vjerojatno imati bolje pretpostavke za donošenje odluke koga podržati, rekao je.

Na pitanje kakav je predsjednik Hrvatskoj potreban, kazao je: Ozbiljan.

– Funkcija predsjednika se estradizirala. Čak se kroz ovu kampanju uvelike i banalizirala, izjavio je. Objasnio je potom da to vidi u nekoliko elemenata.

Pupovac se prisjetio Stjepana Mesića i vremena kada je on bio predsjednik te kazao da je on imao elemente duhovitosti, čak i elemente karnevalizacije kada je to procijenio da je dobro.

– No on se vrlo brzo vraćao u sferu vrlo ozbiljnih poruka, odluka i promišljenih ideja.

Pupovac je izjavio i da trenutačno nije u planu sastanak s predstavnicima HVIDRA-e, ali da će možda to biti u budućnosti.

– Kad bi se gledale izjave, i moje i tuđe, onda do sastanka s HVIDRA-om nikad ne bi došlo. Ne razmišljam o sastanku i nisam siguran da će u ovim okolnostima do toga doći, ali ako se to ikad dogodi, ni ja ni moji stranački kolege nećemo to odbiti, kazao je. Smatra da bi sastanak mogao biti nakon komemoracije u Vukovaru i drugim mjestima.

Odgovarajći na pitanja u vezi s medijskim natpisima da je Hrvatsku usporedio s NDH, Pupovac je kazao da mediji imaju moć nešto dodati, preobličiti ili pak izostaviti, a potom je govorio i o tom intervjuu, piše HRT.

Facebook Komentari