Prve sezonske prognoze govore kakva će biti zima u cijeloj Europi, čak tri modela predviđaju isto

Sredinom listopada uobičajeno počinjemo intenzivnije pratiti sezonske prognoze za nadolazeću zimu. Prvi izračuni relevantnih modela nisu povoljni za ljubitelje zime, o čemu više pročitajte u nastavku teksta.

Priložit ćemo glavne prognostičke modele koji se koriste kod izrade sezonskih prognoza, a to su američki CFCv2 te europski ECMWF i UKMO.

Zanimljivo je kako sva 3 modela predviđaju topliju zimu od prosjeka na cijelom kontinentu, piše Istramet.

Karte raspodjele tlaka detaljno je analizirao portal Severe Weather Europe. Posebno je zanimljiva modificirana karta ECMWF prognoze na kojoj je naznačeno gdje se očekuju niži i viši tlak zraka, što je naročito bitno kod analize dominantnih tipova vremena.

Europa u toplom sektoru

Kako možemo uočiti na karti ECMWF-a u galeriji, iznad Atlantika očekuje se niži tlak zraka, a iznad Europe visok, odnosno anticiklona. Zbog neprestanog divljanja atlantskih ciklona u takvoj situaciji ne bi se trebali nadati dugotrajnijim zimskim epizodama.

Prema predviđanju modela, Europa će se tijekom 3 zimska mjeseca (prosinac, siječanj, veljača) uglavnom nalaziti u toplom sektoru ciklona i pod dominantnim južnim i jugozapadnim strujanjem.

To ne znači da nisu izgledne kraće zimske epizode, no vrlo je važno utvrditi i analizirati vremenski obrazac koji će nas pratiti tijekom nadolazeće zime, što je i glavni cilj sezonskih prognoza.

Zanimljivo je kako se dominantan utjecaj visokog tlaka zraka očekuje i na istočnoj obali SAD-a koja se posljednjih nekoliko zima nalazi na konstantnim udarima polarnog zraka, iako prognoze za taj dio sjeverne hemisfere nisu ni približno složne kao za Europu.

Vremenska monotonija

Što takvo stanje može značiti za naše krajeve? Prije svega vremensku monotoniju kakvoj smo već svjedočili primjerice u prosincu 2016. godine kada ponegdje nije pala ni kap kiše.

Nizine unutrašnjosti zemlje pritom često imaju “umjetnu zimu” zbog inverzije i sloja magle, dok su gorje i dio Jadrana topliji i veći dio dana obasjani sunčevim zrakama.

Jedina nada u stratwarmingu

No da prognoza ne bude tako pesimistična za ljubitelje zime, uvijek postoji mogućnost izvanrednih događaja kao što je stratwarming o kojem smo pisali prijašnjih godina na portalu.

Razvoj snažnog stratwarminga mogao bi značajno poremetiti zračna strujanja na cijeloj sjevernoj hemisferi što bi dovelo do toga da sezonske prognoze ispadnu netočne.

Takav događaj značajno bi promijenio tijek zime na sjevernoj hemisferi, zaključili su i na portalu Severe Weather Europe.

Sezonske prognoze još uvijek ne mogu precizno odrediti da li će do njegovog razvoja doći ili ne, pošto je taj dio atmosferske cirkulacije i dalje nedovoljno istražen, što predstavlja malu nadu za ljubitelje oštrije zime, piše Istramet.

Facebook Komentari